Aki a törvény élesedése napján 14 éves vagy fiatalabb, legálisan sohasem vásárolhat dohánytermékeket.

Új-Zélandon a következő nemzedék és az azt követők törvényesen már soha életükben nem vásárolhatnak dohányterméket - jelentette be a wellingtoni kormány csütörtökön. Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes bejelentése értelmében a jövő év végéig elfogadandó törvény 2027-es hatályba lépésekor a 14 évesek vagy a fiatalabbak már soha életükben nem vehetnek dohányterméket az országban.

"Biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatalok soha nem szoknak rá a dohányzásra, ezért bűncselekmény lesz nekik dohányterméket eladni vagy hozzáférhetővé tenni" - közölte Verall. Az új törvény értelmében csak rendkívül alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnek majd forgalomba, és a dohánytermékeket árusító üzletek számát is csökkentik.

"Ez történelmi nap az ország egészségügye szempontjából" - hangsúlyozta a miniszterhelyettes, felidézve, hogy a dohányzás okozza a legtöbb, egyébként megelőzhető halálesetet az országban, és minden negyedik rákos megbetegedés is erre vezethető vissza.

Új-Zéland kormánya azt tűzte ki célul, hogy 2025-re senki se dohányozzon az országban; ezért a leszokást segítő intézkedéseket is terveznek.

Forrás: privatbankar.hu / MTI / bbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 877 megtekintés

Videó: 47 969 083 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887612

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh