A távhőrendszerek korszerűsítését is támogatja az Új Széchenyi Terv.

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár bejelentette, hogy a napokban elfogadott távhőtörvény módosítás alapján elfogadott miniszteri díjrendelet szerint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatásban továbbra is a jelenlegi, 2011. március 31-i szinten befagyasztott árakat kell alkalmazni. Így a Széll Kálmán Tervben foglalt célokkal összhangban az érintett kör számára továbbra sem változik a távhőszolgáltatás ára. Az államtitkár Komló városában megvalósuló távhő- és épületenergetikai fejlesztéseket keresett fel, részt vett a sikondai Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium projektindító rendezvényén 2011. szeptember 29-én.

A Kormány alapvető célkitűzései közé tartozik, hogy a lakosság terheinek további növekedését megakadályozza a jelenlegi szétszabdalt, átláthatatlan, pazarló és a fogyasztókat indokolatlan költségekkel terhelő távhőszolgáltatási rendszer gyökeres átalakításával. A távhőszolgáltatás a jövőben az ország minden részén központilag meghatározott egységes díjszerkezettel és árképzési elvekkel, de az indokolt költségeknek megfelelően, eltérő díjtételekkel és támogatásokkal működhet. Az állam erős szerepvállalása a fogyasztók érdekeinek hatékony megjelenítését teszi lehetővé. A Magyar Energia Hivatal, mint szabályozó hatóság továbbra is figyelemmel kíséri a távhőtermelők tevékenységét annak érdekében, hogy biztosítsa a bevezetett hő oldali támogatás szabályszerű felhasználását. - mondta Bencsik János.

Az államtitkár a Komlói Fűtőerőműben tett látogatása során arra hívta fel a figyelmet, hogy az elavult távhőrendszerek igen nagy hő veszteséggel működnek, olyan szolgáltatási terület is előfordul az országban, ahol a megtermelt energia negyede-fele a távvezetéki hálózat elégtelen szigetelése miatt vész el. Az Új Széchenyi Terv ezért a távhőrendszerek korszerűsítésével is szolgálja az energiahatékonysági törekvéseket. Az elmúlt egy év során Mohácstól Mosonmagyaróvárig összesen 17 távhőszolgáltatással kapcsolatos fejlesztés támogatásáról született döntés, mintegy 3.5 milliárd forint értékben. A beruházások összességében 760 milliós megtakarítást tesznek lehetővé évente, míg az üvegházgáz kibocsátás évi 15 ezer tonnával csökken.

A Komlói Fűtőerőmű Zrt. is az Új Széchenyi Terv segítségével látta el szabványos szigeteléssel az általa üzemeltetett 22 km hosszúságú vezetékhálózatának közel 3000 méternyi, legrosszabb állapotban lévő szakaszait. Az önkormányzati tulajdonú társaság mintegy 162 millió forint összköltségű beruházásának eredményeképpen 65 %-kal csökken a hő veszteség, évi 177 ezer m3 földgáz megtakarítással mérséklődik a primerenergia felhasználás, valamint évente 114 tonnával csökken a környezetbe kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége is. A várható éves költségmegtakarítás 18 millió forint.

Komló városa 390 millió forintos beruházással fokozza 12 intézményi épületének energiahatékonyságát, melyhez 294 millió forint uniós és hazai közösségi forrás érkezett. A 127 ezer köbméter/év földgáz megtakarítást eredményező munkálatok várhatóan október végéig befejeződnek. Az államtitkár szerint ezek a fejlesztések is jól példázzák, hogy a helyi és a központi kormányzat együttműködése tégláról-téglára újíthatja meg Magyarországot az Új Széchenyi Terv forrásainak okos, célzott felhasználásával.

Forrás: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3699786

Jelenleg az oldalon

4
Online