Komoly fejtörést okoz a Google számára a közösségi média és a vizuálisan „túlfűtött” felületek térnyerése, de próbál reagálni.

Azt talán már senkinek sem kell bemutatni, hogy a felnövekvő nemzedék körében a TikTok fontosabb, mint a Facebook vagy a YouTube, az viszont már meglepő, hogy még a Google számára is fenyegetést jelent. Egy friss kutatás szerint 18 és 24 év közötti felhasználók már előbb keresnek információt az Instagramon vagy a TikTokon, mint a Google segítségül hívásával.

Folyamatosan dolgozik azon a Google, hogy a piaci igényekre reagálva fejlődjön, viszont ideje lesz sebességet váltania, ha nem szeretne egy jelentősebb felhasználói bázistól eltávolodni. Prabhakar Raghavan, a vállalat alelnöke számolt be arról, hogy bizony a TikTok már nemcsak a Facebook, Twitter vagy YouTube babérjaira tör, hanem egész egyszerűen már a kereső forgalmából is kiharap egy jelentős darabot. Sőt mi több, még a Google Térkép forgalmából is elvesz.

Ha nem reagál időben a vállalat, annak súlyos következményei lehetnek a jövőben. A TikTok egy olyan csapás, amire a Google egyáltalán nem volt felkészülve. Korábban fel sem merült az, hogy a keresőnek vizuálisan intenzívebbnek kellene lennie, a friss kutatások azonban azt mutatják, hogy a vállalatnak mindenképpen oda kell figyelnie erre. A Z generációt a TikTok olyan szinten befolyásolja, hogy amellett még a YouTube vagy a Térkép is túlságosan ingerszegény. Az Instagram az egyedüli, ami a jelek szerint nagyjából képes együtt mozogni a rövid videókra kihegyezett szolgáltatással.

Raghavan, aki az alelnökség mellett a tudás és információs részleg vezetője is, elmondta, hogy jelenleg nagyon fontos az, hogy tanuljanak. „Újra és újra azt tapasztaljuk, hogy az új internetezők nem rendelkeznek azokkal az elvárásokkal és gondolkodásmóddal, amelyekhez mi hozzászoktunk. Teljesen más kérdéseket tesznek fel, mint az idősebb generációk tagjai.” – állapította meg a szakember.

A számok túlzás nélkül aggasztóak lehetnek a Google számára. A 18 és 24 év közötti fiatalok körében végzett kutatás arra jutott, hogy a Z generáció tagjainak 40 százaléka a TikTok vagy az Instagram alkalmazást nyitja meg amikor egy éttermet keres ebédhez, nem pedig a Google Keresőt vagy a Térképet veszi célba.

Annak érdekében, hogy a Térkép és a Kereső meg tudja őrizni a sziklaszilárd pozícióját, változnia kell, méghozzá nem kicsit. Ha nem akarja a Google, hogy fokozatosan teret veszítsen, akkor más módot kell választania a kommunikációra, és szemléletet kell váltania abban is, hogy a fejlesztések során milyen irányba mozdul. A látványos csomagolás jelentősen felértékelődött, és a Z generáció tagjai már ezüst tálcán tálalva kívánják megkapni a vágyott információt, kiemelve a lényeget, lehetőleg hanggal és képpel.

A Google Térkép az elmúlt 1-2 évben már sokat alakult vizuálisan, kapott például egy olyan kiterjesztett valóság módot, ami egyre nagyobb hangsúllyal bír. Folyamatosan gyarapodik a mögötte álló képi anyag az Utcakép és a felhasználói értékelések révén, illetve egyre több ismert hely kerül bejegyzésre képfelvételekkel. Egyre több helyen van 3D nézet is a városokban, és folyamatosan javul a műholdfelvételek minősége.

A Keresőben pedig a vállalat a találati eredmények előtt megjelenő információs kártyákat igyekszik szaporítani, és például ezeket próbálja minél színesebb, és lényegre törőbb kialakításúvá varázsolni. Emellett pedig a hangalapú bevitelt is folyamatosan csiszolják, ugyanis ez iránt is óriási az érdeklődés. Egyes országokban már 30 százalékban hangutasítással indítanak keresést az emberek, nem foglalkoznak a gépeléssel. Ez a statisztika összecseng azzal, hogy az üzenetküldők körében is folyamatosan felívelőben van az elküldött hangüzenetek száma.

A jövőben a kereséseknél a képi találatok izgalmasabban lesznek tálalva, és ezek erőteljesebben keverednek majd a szimpla találatokkal. Szóval nem kell már minden alkalommal a képek lapra átnavigálni. Ezen felül pedig a videók is előlépnek, és azok is megjelenhetnek már azonnal a keresési eredmények elején, ha a rendszer úgy ítéli meg, hogy az ember videót keres.

Például, ha begépeli valaki a TikTok szót, és ezen felül a kiválasztott témát, akkor már rögtön TikTok videókra tud ugrani. A képkeresés abból a szempontból is erősödik, hogy egyre többen készítenek fotót arról, amit keresni szeretnének. A Google Lens egyértelműen sikeres.

Valószínűleg fokozatosan lehet majd azt látni, ahogy a Google vizuálisan erősödni fog a következő hónapokban, években. A vállalat eddig is folyamatos kisebb-nagyobb változásokkal alakította a szolgáltatásokat.

Forrás: ipon.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 722 megtekintés

Videó: 47 968 845 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887586

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh