Száz megapixel felbontásra képes fényképezőgépet fejlesztettek ki kínai kutatók - jelentette be a Kínai Tudományos Akadémia (CAS).

Az IOE3-Kanban nevű fényképezőgép 10 240 x 10 240 pixeles felbontású képek készítését teszi lehetővé, ami rekordnak számít a kelet-ázsiai országban. A korábbi 81 megapixeles készülékről való továbblépés kétéves kutatómunka és fejlesztés eredménye, azon is az akadémia alá tartozó optikai és elektronikai intézet szakértői dolgoztak - közölte az akadémia.

Az IOE3-Kanban nemcsak okos, de meglepően könnyű és kicsi is, legvastagabb része mindössze 19,3 centimétert tesz ki. A fényképezőgépet mínusz 20 és plusz 55 Celsius-fokos hőmérséklet között lehet használni. A fényképezőgép fejlett optikai, irányító és adatgyűjtő rendszerrel van felszerelve - áll a tudományos társaság általi leírásban.

Érzékenysége és fejlettsége nyomán a készülék a légi térképészetben, várostervezésben, katasztrófa-figyelésben és intelligens közlekedési rendszerek kialakításában is hasznos segítséget nyújthat. Azt korábban sikerrel tesztelték a nemzeti légi távérzékelési rendszer részeként.

A megapixel a digitális fényképezőgépek, webkamerák és képdigitalizáló eszközök felbontóképességének mutatószáma, amely azt jelzi meg, hogy az adott eszközben hány darab fényérzékelő elem található, vagyis milyen maximális felbontásban tud digitális képet alkotni. 1 megapixel = 1 000 000, azaz egymillió képpont. A ma használatban lévő profi fényképezőgépek átlagosan 16-36 megapixelesek.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 816 015 megtekintés

Videó: 39 769 337 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5968702

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh