A győzelemhez az USA-nak vagy gyorsabban kell futnia, vagy akadályoznia kell Kínát.

A Biden-kormányzat azt tervezi, hogy blokkolja egy bizonyos típusú chiptervezési szoftver exportját, amely a nagy teljesítményű új gyártási technika megvalósításához szükséges, hogy ezzel is akadályozza Kína mesterséges intelligencia kihasználására irányuló erőfeszítéseit.

A Biden-kormányzat már hónapok óta mérlegeli a lehetséges tilalmat, és úgy döntött, hogy utasítja a Kereskedelmi Minisztériumot egy új szabály kiadására, amely gyakorlatilag blokkolja a chiptervezési szoftverek exportját, amelyek szükségesek a gate all around nevű feltörekvő technológiával készült chipek előállításához, a kormányzat terveit ismerő személy szerint - írja a Protocol.

Az új exportkorlátozás a következő hetekben lép életbe, és jelenleg a Vezetési és Költségvetési Hivatal vizsgálja, bár a végrehajtás részleteit még nem dolgozták ki. A kormányzat célja, hogy megakadályozza a tervezőeszközök eladását a mesterséges intelligencia alkalmazásokkal dolgozó kínai vállalatoknak.

William Reinsch, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető tanácsadója a nemzetközi üzleti életben egy maratonhoz hasonlította a Kína kulcsfontosságú technológiákhoz való hozzáférésének korlátozására irányuló amerikai megközelítést: a győzelemhez az USA-nak vagy gyorsabban kell futnia, vagy akadályoznia kell Kínát.

"Amiről Kína beszél, az valójában közvetlen kihívás az amerikai technológiai fölény megdöntésére. És azt hiszem, Biden rájött, hogy a legjobb módja az ilyen kihívásoknak való megfelelésnek az, ha gyorsabban futunk. Tehát ez az egyenlet fontosabb része, de a nemzetközi politikában és gazdaságban nem baj, ha az ellenfelek útközben megbotlanak" - mondta Reinsch.

Az új korlátozások által érintett szoftver az elektronikus tervezés automatizálásának, azaz az EDA-szoftvereknek nevezett, széles körben használt technológia továbbfejlesztett formája, amelyet olyan cégek készítenek, mint a Cadence, a Synopsys és a Siemens. A szoftver kulcsfontosságú tervezési eszköz a mérnökök számára, akik olyan termékeken dolgoznak, amelyeket végül elküldenek a chipgyártóknak, így az Intelnek, a TSMC-nek vagy a Samsungnak. Segít a mérnököknek abban is, hogy a tervvel ne legyenek problémák, mielőtt chipek készülnének belőle.

A chiptervezési szoftvereket gyártó cégek jelentős vásárlóként tartják számon Kínát. A Cadence bevételeinek 13 százaléka származott kínai forrásokból a második pénzügyi negyedévben. A Synopsys esetében a bevétel 17 százaléka származott Kínából.

A kormányzatnak az ilyen fejlett tervezésekhez használt konkrét EDA-szoftverek blokkolására irányuló terve kiterjeszti a Kínába irányuló, chipekkel kapcsolatos exportra vonatkozó meglévő ellenőrzéseket. Az Egyesült Államok már most is korlátozza a chipek gyártásához szükséges technológiák exportját, bár nem világos, hogy ezek az intézkedések mennyire voltak hatékonyak. Más meglévő korlátozások a chiptervezési szoftverekre vonatkoznak, amelyeket az EUV-technológiával történő gyártás bizonyos aspektusaihoz használnak, de az új terv kifejezetten a gate-all-around technológiával készült chipek gyártásához szükséges eszközöket célozza.

A múlt héten a KLA és a Lam Research berendezésgyártók nyilvánosságra hozták, hogy a Kereskedelmi Minisztérium értesítette őket arról, hogy az Egyesült Államok kiterjeszti a 14 nanométeres gyártásra alkalmas eszközök Kínába történő értékesítésére vonatkozó tilalmát, amely egy évek óta alkalmazott eljárás. A szerszámgyártók vezetői elmondták, hogy a korlátozások a logikai chipeket gyártó létesítményeket célozzák.

A Kereskedelmi Minisztérium korábban azt közölte a jegyzőkönyvvel, hogy Ipari és Biztonsági Hivatala aktualizálja a Kínával kapcsolatos megközelítését, és keresi a módját annak, hogy "maximalizáljuk exportellenőrzésünk hatékonyságát".

A következő generációs gate-all-around technológia létfontosságú a chipgyártók számára, akik állandó harcban állnak a riválisokkal a számítási erő növeléséért, miközben olyan chipeket készítenek, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak. A Gate all around mindkét fronton jelentős előnyökkel járhat, és ugyanakkor lehetőséget kínál az olyan gyártóknak, mint a TSMC vagy az Intel, hogy előnyre tegyenek szert - írja a Protocol.

Forrás: computerworld.hu / Protocol

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 879 123 megtekintés

Videó: 49 058 159 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053606

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh