A hópárducot a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás, Közép-Ázsia hegyvidéki területein 4 ezernél is kevesebb hópárduc él már csak és a számuk egyre csökken - állapítja meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése, amelyet a hópárducok világnapja, október 23. alkalmából hoztak nyilvánosságra.

A WWF Magyarország MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a jelentés beszámol a faj jelenlegi állapotáról és a hópárducokat fenyegető veszélyekről. A szervezet sürgős nemzetközi fellépést szorgalmaz a hópárducok sérülékeny hegyvidéki élőhelyének megóvása érdekében, amelyet az éghajlatváltozás hatásai kritikusan veszélyeztetnek. A terület emellett több százmillió embert lát el ivóvízzel Ázsia szerte.

A Sérülékeny kapcsolatok: ember, víz, hópárduc és a globális éghajlat címmel kiadott tanulmányból kiderül, hogy a hópárducok élőhelyének több mint egyharmada lakhatatlanná válhat, ha nem fordítanak nagyobb figyelmet a klímaváltozás hatásainak visszaszorítására.

"A felmelegedés egyik látható jele az erdők szintjének magasabbra tolódása és az egyre magasabb területekre költöző mezőgazdaság és legeltetés, ami egyre kisebb területre szorítja vissza az állatokat" - olvasható a közleményben.

A szervezet szerint ez a folyamat nemcsak azért aggasztó, mert egy veszélyeztetett faj élőhelyéről van szó, hanem azért is, mert ez egyben Ázsia legfőbb vízgyűjtő területe. A WWF jelentése kiemeli, hogy mintegy 330 millió ember él a hópárducok élőhelyén eredő folyók 10 kilométeres körzetében, akiknek napi vízellátása közvetlenül függ a terület biztonságától.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás drasztikusan megváltoztatja a hegyekből származó víz áramlását, amellyel szerte a kontinensen tömegek megélhetése kerül veszélybe.

Az összegzés szerint Közép-Ázsia hegyvidéki területein 4 ezernél is kevesebb hópárduc élhet már csak és a számuk egyre csökken. Élőhelyük fokozatos elvesztése, az erózió, az orvvadászat, valamint a helyi közösségek konfliktusai az elmúlt 16 év alatt együttesen hozzájárulnak a populáció mintegy 20 százalékos csökkenéséhez és a példányok szétszóródásához.

A hópárducok világnapja alkalmából a WWF Magyarország is közzétette a WWF Mongólia és a WWF Nepál által kiadott kameracsapda-felvételeket, amelyek segítségével az érdeklődők betekintést nyerhetnek a rejtőzködő életmódot folytató nagyragadozó életébe.

A videók az alábbi linkeken tekinthetők meg:

Kattintson ide...

Kattintson ide...

Kattintson ide...

Kattintson ide...

Kattintson ide...

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 753 337 megtekintés

Videó: 28 847 302 megtekintés

Látogatók

Összesen5230352

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh