A program nem csupán az ismerkedőknek, de a biztonsági erőknek is hasznos lehet.

A FindFace nevű alkalmazással ha valakit lefotózunk például a metróban, utána az összehasonlítja a képet a közösségi platformok felvételeivel és így megtalálhatjuk az illetőt. Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor amiatt aggódhatnak, hogy a megoldás rossz dolgokra is felhasználható, hiszen gyakorlatilag minden megosztott információt megtudhatunk egy általunk azelőtt sohasem látott emberről. Az alkalmazás elvileg képes egy egymilliárd képet tartalmazó adatbázist egyetlen másodperc alatt átkutatni.

A FindFace egye népszerűbb Oroszországban és 70 százalékos pontossággal dolgozik. A programot a 26 éves Artyem Kukarenkó és a 29 éves Alexander Kabakov készítette. Előbbi írta az algoritmust, amely a VKontakte közösségi oldal 200 milliós adatbázisával elvégzi az összehasonlításokat, míg Kabakov felel a marketingtevékenységért és a befektetésekért. A szoftverrel eddig három millió lekérdezést végeztek és 500 000 ember használta. A FindFace minden esetben a legvalószínűbb találatot választja ki és még tíz olyan felvételt, amelyek hasonlóak.

Kabakov szerint a technológia forradalmasitani fogja a randizást. "Ha tetszik valaki, elég lefotóznod és máris küldhetsz neki egy üzenetet. Vagy elég megadni neki az általad tetsző filmsztár fotóját, vagy a volt barátnődét, és máris mutat 10 olyan lányt, aki hasonlóan néz ki, és kezdheted a hódítást." A megoldás bármilyen adatbázisra ráköthető, de a Facebookra nem, mert azon még a publikus fotók is nehezen elérhető formában vannak fenn. Az üzleti modell egyszerű: havonta az első 30 keresés ingyenes, utána már fizetni kell.

Kabakov szerint a megoldás tiszteletben tartja a személyiségi jogokat és a használt technológia jobb a biztonsági erők arcfelismerő programjainál. Éppen ezért azt remélik, hogy kódot hamarosan eladhatják valamelyik állami hivatalnak. Ez azonban beláthatatlan következményekkel járhatna, hiszen így például a tüntetéseken minden személyhez hozzárendelhető lenne egy digitális profil. Kabakov elmondta, hogy néhány orosz rendőrkapitányság már használja a FindFace-t és a segítségével olyan ügyeket is sikerült megoldani, amelyeknél évek óta nem volt előrelépés. Nemsokára pedig rá fogják kötni a 150 ezer moszkvai térfigyelő kamerára, és a rendőrségi körözöttek listájával való egyezés esetén jelezni fog.

A negatív véleményekkel nem foglalkoznak. "Kütyük vesznek körül minket. A telefon, a tévé, a hűtő, körülöttünk minden valós időben adatot küld rólunk. Már most rengeteg adat jön létre az emberek mozgásáról, érdeklődési köréről. A modern világban az emberek a technológia reflektorfényében élnek és ezzel mindenkinek együtt kell élnie." - mondta Kabakov.

Forrás: sg.hu / theguardian.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 548 905 megtekintés

Videó: 43 821 706 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6227076

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh