Ezzel a vonalkód olvasókat váltanák ki, így szabadítanák fel az alkalmazottak kezét és szemét. Hatalmas felháborodás lett az eredmény.

Az Amazon az olaszországi elosztó központjában dolgozókat saját szabadalmú elektronikus karpereccel látná el. Olasz sajtóinformációk szerint a karperec irányítja a dolgozókat a termékraktárban, és esetleges tévedés esetén a karperec "vibrálással" figyelmezteti a dolgozót. A vállalat bejelentése szerint a karperec használata már számos cégnél bevált gyakorlatnak számít. Az Amazon hangsúlyozta, hogy a technológiai eszköz az eddig használt vonalkódolvasó táblagépeket helyettesítené, mivel a karperec felszabadítja a dolgozók kezét és szemét is. Az eszköz kizárólag a hatékonyság növelését szolgálja - hangoztatta a társaság hangsúlyozva, hogy a karperecet a törvények tiszteletben tartásával kívánják alkalmazni.

Az olasz kormány és szakszervezetek hevesen tiltakoztak. Giuliano Poletti munkaügyi miniszter azonnali találkozón egyeztetett a Roy Petrucci, az Amazon európai alelnöke vezette delegációval. A római tárca közleménye szerint a felek tisztázták álláspontjaikat, és az Amazon elkötelezte magát az olaszországi dolgozói érdekképviseletekkel való egyeztetés folytatására, amelyet a római kormány is figyelemmel kísér. "Karperecet olasz dolgozók nem fognak viselni" - szögezte le Carlo Calenda, az olasz gazdaság fejlesztéséért felelős miniszter a Twitteren. Susanna Camusso, a CGIL legnagyobb olasz szakszervezeti tömörülés főtitkára megjegyezte, hogy már csak a lábbilincs hiányzik az olasz dolgozók lábáról.

Az olasz adatvédelmi ombudsman szerint a karperec sérti a személyi adatvédelemre vonatkozó olasz és EU-s előírásokat. A kérdésben még Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke is megszólalt elfogadhatatlannak nevezve, hogy a dolgozókat robottá változtassák.

Az Amazon legnagyobb olaszországi elosztó-központjának dolgozói a karácsony előtti hetekben kétszer is figyelmeztető sztrájkot tartottak munkakörülményeik javítását követelve. A dolgozók kevésbé fárasztó munkaidőt, valamint termelési prémiumot szorgalmaztak maguknak. Az olasz szakszervezetek szerint az Amazon "kizsákmányolja és eldobja" dolgozóit, akik legfeljebb két-három évig bírják a diktált munkatempót. A Piacenza város közelében található 86 ezer négyzetméteres Amazon-központban mintegy 1600-an dolgoznak határozatlan idejű szerződéssel, valamint további 2 ezren idénymunkásként a kiemelten terhelt ünnepi időszakokban.

Forrás: sg.hu / MTI / efe.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 498 megtekintés

Videó: 47 970 875 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887776

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh