Mintegy 17 millió európai uniós állampolgár él vagy dolgozik jelenleg a hazáján kívül, másik tagországban, számuk több mint kétszeresére nőtt a 2007-ben regisztrált 8 millióról - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a más tagállamban élő uniós polgárok közül 9,5 millióan "gazdaságilag aktívak", ehhez jönnek hozzá 2 millióan olyanok, akik naponta ingáznak a határokon át a munkahelyükre.   

Rámutattak ugyanakkor, hogy az emelkedés ellenére ezek a számok még mindig meglehetősen alacsonynak számítanak az 512 milliós lakosságú EU-ban.   

Az egységes belső piac helyzetéről szóló jelentésben arról is beszámoltak, hogy 1987-es indulása óta nagyjából 9 millióan vettek részt az Erasmus programban.   

A bizottság hangsúlyozta, hogy az egységes piacból származó haszon felér az Európai Unió bruttó hazai termékének (GDP) 8,5 százalékával, ugyanakkor az integráció további elmélyítésére lenne szükség, hogy a belső piacban rejlő potenciált a digitális korban is maximálisan ki lehessen aknázni, biztosítva a fenntartható növekedést, ehhez viszont "több politikai bátorság és elkötelezettség" kellene.   

Kiemelték, hogy a bizottság 67, az egységes piac megfelelő működése szempontjából közvetlenül is releváns javaslatot terjesztett elő, amelyek közül 44-et még nem fogadtak el, ezért felkérték az uniós társjogalkotó szerveket, hogy még ebben a jogalkotási ciklusban hagyják jóvá a legfontosabbnak számító kezdeményezéseket, például a tőkepiaci unió vagy a biztonságosabb energiaellátás kapcsán.   

"Érdemes emlékeztetni arra, hogy az egységes piac miként javítja mindennapi életünk minőségét és jelent egyedülálló ugródeszkát vállalataink számára. Egy olyan világban, ahol a multilateralizmust megkérdőjelezik, és ahol Európa versenytársai mind a GDP, mind a népesség tekintetében gyorsabb növekedést mutatnak, az egységes piac egyedülálló eszköz arra, hogy megőrizzük és erősítsük kontinensünk tekintélyét, értékeit és befolyását a világban" - mondta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság gazdasági növekedésért és beruházásokért is felelős alelnöke.   

Az európai polgárok az egységes piac révén szabadon utazhatnak, tanulhatnak, dolgozhatnak, élhetnek és alapíthatnak családot az EU-n belül. Akár belföldön, akár határon keresztül vásárolnak, a termékek bőségesebb kínálatából választhatnak alacsonyabb árakon, és mindezt magas szintű környezetvédelmi, szociális, fogyasztóvédelmi normák mellett tehetik meg - húzta alá a bizottság.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 289 megtekintés

Videó: 47 970 586 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887755

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh