Több szélsőséges iszlamista szervezet, egyebek mellett az al-Kaida helyi csoportja, illetve Irán és a libanoni síita Hezbollah is hasznot húzhatott azokból az amerikai gyártmányú fegyverekből, amelyeket Washington Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek adott el a jemeni polgárháború kitörése óta - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió kedden.

A tudósítás szerint a polgárháborúban a fegyverek segítségével mind a síita húszik, mind pedig a jemeni kormányerők, illetve az őket támogató Szaúd-Arábia vezette koalíció sok helyi törzs és milícia vezetőjének a hűségét igyekeztek megvenni. Az így szerzett fegyvereket pedig később eladták.   

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szerint azzal, hogy harmadik félnek átadták a fegyvereket, az arab koalíció megszegte a Washingtonnal kötött fegyvereladási szerződést. A CNN megkeresésére Johnny Michael, a Pentagon szóvivője leszögezte, hogy Washington nem adott engedélyt sem Szaúd-Arábiának, sem az Egyesült Arab Emírségeknek arra, hogy bármilyen katonai eszközt más harcoló csoportoknak átadjon Jemenben. Hozzáfűzte, vizsgálatot indítottak az ügyben.   

Az al-Kaida terrorhálózat legveszélyesebb ágának tartott Al-Kaida az Arab-félszigeten (AQAP) csoport vélhetően szintén kapott a fegyverekből, miután 2015-ben szövetséget kötött Rijáddal, és a húszik ellen fordult. Az AQAP egyik magas rangú vezetőjét, Abú Abbászt Washington 2017-ben terroristának minősítette, az általa vezetett milícia azonban beolvadt a koalíció által támogatott jemeni hadseregbe, Abú Abbász pedig továbbra is Rijád támogatását élvezi.   

A jemeni kormány ellen harcoló, Irán által támogatott húszik a harcok során szintén sokféle hadi eszközt zsákmányoltak. A fegyverek, páncélozott járművek és egyéb eszközök - névtelenséget kérő húszi katonai források szerint - nagyon gyorsan Teherán és a vele szövetséges Hezbollah birtokába kerültek. Ugyanezen források szerint az irániak igyekeznek lemásolni az amerikai hadi technológiát: "Nincs egyetlen amerikai fegyver sem, amelyet ne vizsgálnának tüzetesen át, miből készült, hogyan működik" - közölték a húszi források.   

Ha Irán megszerzi az amerikai hadi technológiát, akkor több konfliktuszónában állomásozó amerikai katona élete is veszélybe kerülhet - írta a CNN.   

Donald Trump amerikai elnök többször hangsúlyozta, nem áll szándékában felmondani a Rijáddal kötött, több milliárd dollár értékű fegyvereladási megállapodásokat, és hálás a szaúdiaknak, hogy alacsonyan tartják az olajárakat. Azzal érvelt, hogy ha Washington felmondaná ezeket a szerződéseket, Oroszország és Kína húzna belőle hasznot. A megállapodások ellenzői viszont úgy gondolják, az amerikai fegyverek bizonytalan sorsa Jemenben csupán Szaúd-Arábia megbízhatatlanságát bizonyítja.   

Rijád a hírtelevíziónak az üggyel kapcsolatos felkereséseire egyelőre nem reagált, Abu-Dzabi pedig tagadta a CNN állításait.   

Jemenben 2014 óta dúl polgárháború. Az arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután a húszik elfoglalták a fővárost, és elűzték az ország nemzetközileg elismert kormányát, amely most Szaúd-Arábiában működik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 260 megtekintés

Videó: 47 974 754 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888087

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh