Az amerikai hadsereg ismét hadihajókat küldött a Tajvani-szorosba - jelentette be, helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban az amerikai védelmi minisztérium.

A két rombolóhajó vasárnap este áthaladt a szárazföldi Kínát és Tajvant elválasztó, mintegy 180 kilométer széles és 300 kilométer hosszú szoroson.   

Az Egyesült Államok térségbeli flottája közleményében leszögezte: a két hadihajó jelenléte és áthaladása a szoroson az Egyesült Államoknak a szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség iránti elkötelezettségét hivatott jelezni.   

Elemzők ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy az amerikai hadihajók jelenlétét Tajpejben a Tajvannak nyújtott amerikai támogatásként értelmezhetik, míg Pekingben ellenérzéseket válthat ki.    Amerikai hadihajók utoljára tavaly októberben léptek be a Tajvani-szorosba - ahogyan akkor a Pentagon szóvivője fogalmazott - rutin jelleggel.   

Kína és Tajvan viszonya a kelet-ázsiai térség egyik fontos, biztonságpolitikai kockázatokat is magában rejtő problémája. Peking - amely a Dél-kínai-tenger szinte egészét és az 1949-ben Pekingtől függetlenné vált Tajvant is Kína részének tekinti - több mint ezer rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát és 190 robotrepülőgépet telepített a szoros mentén.   

Washington 1979-ben, Kína elismerésekor megszakította kapcsolatát az alig több mint 35 ezer négyzetkilométeres Tajvannal, de változatlanul a sziget szövetségese és első számú fegyverszállítója. 2018-ban Washington engedélyezte tengeralattjárók gyártásához szükséges műszaki ismeretek átadását is Tajvannak.

 

Peking aggodalmát fejezte ki a Tajvani-szoroson átkelő amerikai hadihajók miatt

Peking aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államoknak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai hadsereg ismét hadihajókat küldött a Tajvani-szorosba - közölte Keng Suang a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

A szóvivő hangsúlyozta: a kínai fél figyelemmel kísérte, és teljes mértékben ellenőrzése alatt tartotta az amerikai hadihajók mozgását.    

Hozzátette: Tajvan kérdése a kínai-amerikai kapcsolatok fontos és érzékeny eleme, ezért Kína arra kéri Washingtont, hogy tartsa tiszteletben az egy Kína elvét, valamint az Egyesült Államok és Kína közösen kiadott három nyilatkozatában foglaltakat, továbbá járjon el megfelelő körültekintéssel a Tajvant illető kérdésekben, hogy elkerülhetőek legyenek a kétoldali kapcsolatokat és a Tajvani-öböl békéjét negatívan befolyásoló események.    

Az amerikai védelmi minisztérium Washingtonban helyi idő szerint vasárnap este jelentette be, hogy aznap két rombolóhajójuk haladt át a szárazföldi Kínát és Tajvant elválasztó szoroson. A lépéssel az Egyesült Államok elkötelezettségét kívánta kifejezni a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség iránt - közölték.   

Peking álláspontja szerint azonban az egy Kína elve alapján az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület, így a 130-180 kilométer széles Tajvani-szoros Kína területi vizeihez tartozik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 375 megtekintés

Videó: 47 968 341 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887548

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh