Izrael hevesen reagált az isztambuli fejleményekre, amelyek szerint Irán és a nyugat folytatják az Irán nukleáris programjával kapcsolatos tárgyalásokat.

Az izraeli Channel 10 vasárnap „részletes összeállítást sugárzott arról, hogyan is támadná meg Izrael Irán nukleáris létesítményeit, amennyiben a diplomáciai eszközök és a szankciók nem járnak sikerrel és Izrael a katonai akció elindítása mellett dönt,” írja a Times of Israel.

Alon Ben-David, a Channel 10 riportere szerint a támadásra csak a májusban folytatódó P5+1 tárgyalások befejezését követően kerülhet sor. „A nyár nemcsak forró, de feszült is lesz,” mondta, hozzátéve, hogy „évek előkészületei válhatnak valósággá,” és „az igazság pillanata közeleg.”

Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy a P5+1 tárgyalások egy „potyalehetőséget” adtak Iránnak. Azt követelte, hogy Irán azonnal függessze fel az urándúsításra irányuló tevékenységeit és helyezze üzemen kívül a Qom város közelében fekvő nukleáris létesítményt. „Nem hagyhatjuk, hogy a terrorizmus legfőbb gyakorlójának a világon lehetősége legyen atombombát előállítani,” nyilatkozta Netanjahu, Joe Lieberman, amerikai szenátorral folytatott megbeszélése előtt.

Lieberman az Irán elleni kemény fellépés régi támogatója. Februárban csatlakozott a két amerikai párt képviselőinek koalíciójához, akik ígéretet tettek, hogy támogatni fogják az Irán elleni támadást, amint az ország képessé válik nukleáris fegyver előállítására. Irán jelenleg 20%-os tisztaságú uránium dúsításra képes. Egy atomfegyver előállításához legalább 90%-os tisztaságú urániumra van szükség.

Szombaton, a török fővárosban Irán asztalhoz ült az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország képviselőivel. Az egyik EU képviselő szerint a diplomaták „azt remélik, a további tárgyalások konkrét lépésekkel megvalósított, átfogó megoldáshoz vezethetnek, ami helyreállíthatja a nemzetközi bizalmat aziránt, hogy Irán atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.”

„A mai tárgyalás pozitív hangulatban folyt és azzal biztat, hogy megvalósulhat a második kör. Továbbra is hangsúlyozzuk a konkrét előrelépés sürgősségét, hiszen a diplomáciai megoldás lehetősége hamarosan bezárul,” nyilatkozta egy vezető beosztású amerikai kormánytisztviselő.

A tárgyalás során Saeed Jalili, az iráni tárgyalóbizottság vezetője elmondta, hogy országa nem fogadhatja el a 20%-os tisztaságú uránium előállításán dolgozó létesítmények bezárására irányuló követeléseket. Ennek ellenére a tárgyalást vezető diplomaták szerint a tárgyalások komoly előrelépést jelentenek a több hónapos patthelyzet után.

Irán kijelentette, hogy az Atomsorompó Egyezmény értelmében joga van az uránium békés célú dúsítására, és hangsúlyozta, hogy „folyamatosan eleget tesz az egyezményben előírt követelményeknek és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség előírásainak.”

Az Egyesült Államok ezzel szemben úgy gondolja, hogy Irán megsértette az Atomsorompó Egyezmény biztonsági követelményeit, azt hozva fel indokul, hogy Irán atomfegyver előállítása céljából végzi az urándúsítást, így ezzel megsérti az egyezményben vállalt kötelezettségeit.

2007-ben az amerikai titkosszolgálatok arra a megállapításra jutottak, hogy Irán 2003-ben felhagyott atomfegyver előállítására irányuló programjával. A Bush-kormány idején kiadott National Intelligence Estimate azt írta, hogy a 16 amerikai kémügynökségnek „nincs tudomása arról, hogy Irán atomfegyvert szándékozna előállítani.”

Forrás: idokjelei.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Támad-e Izrael? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 742 720 megtekintés

Videó: 28 064 123 megtekintés

Látogatók

Összesen5165557

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh