Az Egyesült Államok nem akar fegyveres konfliktust Iránnal, azonban készen áll megvédeni katonáit és az érdekeit a térségben - figyelmeztetett az amerikai ügyvezető védelmi miniszter csütörtökön Brüsszelben.

"Az önuralmat hiba lenne gyengeségként értelmezni" - hangsúlyozta Mark Esper a NATO tagállamainak kétnapos védelmi miniszteri találkozója után.   

A miniszter arra kérte az ülésen a szövetségeseket, hogy nyilvánosan ítéljék el Teherán ellenséges magatartását, és fontolják meg a részvételt az Iránhoz közeli, stratégiai fontosságú hajózási útvonalak biztonságának megőrzését szolgáló tervek előkészítésében és végrehajtásában.   

Mint mondta, a feszültséget diplomáciai úton kellene rendezni.   

Diplomáciai források szerint a miniszter azt hangoztatta, hogy nem akarnak háborút, de nem is fogják tolerálni az amerikai pilóta nélküli repülőgép előző heti lelövéséhez hasonló provokatív tetteket.   

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Washington kész előfeltételek nélkül tárgyalóasztalhoz ülni Teheránnal.   

Florence Parly francia védelmi miniszter állítólag azt kérte, hogy ne próbálják bevonni az észak-atlanti szervezetet semmilyen katonai műveletbe a Perzsa(Arab)-öbölben. Emellett pedig német kollégájával és másokkal együtt kiállt az iráni nukleáris megállapodás fenntartása mellett.   

Több résztvevő azt közölte, hogy mindent megtesznek az eszkaláció elkerüléséért. Törökország képviselője például leszögezte, hogy a "párbeszéd jobb, mint a szankciók".   

Sajtójelentések szerint Esper nem mutatott be új titkosszolgálati értesüléseket az ülésen.   

Stoltenberg üdvözölte, hogy a találkozón a katonai szervezet elfogadta első stratégiáját a világűrre vonatkozólag, amelyben a kritikus infrastruktúra, például a kommunikációs és navigációs műholdak védelméről van szó.   

"Ez nem a világűr militarizálásáról szól" - szögezte le ugyanakkor a főtitkár.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4694452

Jelenleg az oldalon

2
Online