Az amerikai kormányzat szigorúbb szabályozást vezet be a menedékkérők számára - jelentette be hétfőn közleményben az amerikai belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca.

A közlemény leszögezte: a Mexikó felől az amerikai déli határokhoz érkező migránsoknak először egy biztonságos harmadik országban kell védelmet kérniük. "Egy idegen, aki belép, vagy megpróbál belépni az Egyesült Államokba a déli határokon, nem jogosult menedékre, ha korábban nem kért védelmet egy harmadik országban" - fogalmazott a kedden hatályba lépő szabályozás.     

A döntés lényegében megvonja a menedékkérelem jogát mindazoktól a migránsoktól, akik Mexikó felől érkezve akarnak bejutni az Egyesült Államokba.     

A kommüniké leszögezte: az új, átmeneti időre szánt szabályozás "további megszorításokkal és korlátozásokkal" gördít akadályokat az amerikai déli határoknál belépni szándékozó migránsok elé.     

Kevin McAleenan, ügyvezető belbiztonsági miniszter a rendelkezés közzététele utáni közleményében hangsúlyozta: az intézkedés enyhít az Egyesült Államok által viselt terheken, amelyeket a nem üldöztetés miatti félelemből, hanem gazdasági okokból érkező migránsok, valamint bűnöző szervezetek, emberkereskedők és embercsempészek jelentenek az Egyesült Államoknak. Hasonló értelmű közleményt tett közzé William Barr igazságügyi miniszter is, aki hangoztatta azt is, hogy egyetlen menekültnek sem kell távoznia az Egyesült Államokból, ha üldöztetés vagy kínzás fenyegeti.     

Az Egyesült Államok bevándorlási törvénye szerint bárki folyamodhat menedékért az országban, függetlenül attól, hogy miként  jutott be az országba. Egyetlen kivétel van: ha a menedékkérő "biztonságosnak" minősíthető országon keresztül érkezik. Jelenleg az Egyesült Államoknak csak Kanadával van olyan egyezménye, amely Kanadát "biztonságos harmadik országnak" minősíti. Déli szomszédjával, Mexikóval Washington csak a menekültek visszafogásáról állapodott meg. A közép-amerikai országok már fontolóra vettek egy közös megállapodást ez ügyben Mexikóval, de eredmény még nem született.    

Az amerikai sajtóban már májusban megjelentek információk arról, hogy Donald Trump a most bejelentett intézkedéshez hasonló szabályozást fontolgat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 574 megtekintés

Videó: 47 973 921 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888009

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh