Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter hétfőn aggodalmait fejezte ki a Facebook tervezett kriptovalutája, a Libra miatt.

A tárcavezető hangsúlyozta, az amerikai kormányzat álláspontja szerint egy ilyen virtuális pénz alkalmas lehet az adóhivatal kijátszására vagy akár pénzmosásra is.     

"A pénzügyminisztérium rendkívüli módon aggódik a Libra miatt, amelyet nemcsak pénzmosásra lehetne felhasználni, hanem a terrorizmus támogatására is" - fogalmazott újságíróknak Mnuchin. Hozzáfűzte: a Facebook vezetőinek "sokat kell majd dolgozniuk, hogy meggyőzzék a Trump-kormányzatot" e virtuális pénz biztonságosságáról. A Librára, mint mondta, nagyon erős szabályozást kell kidolgozni.    

Mnuchin emlékeztetett arra is, hogy a bitcoint - amely az első és máig legfontosabb kriptopénz - gyakran használták fel törvénytelen pénzügyi tranzakciókra, köztük adócsalásra, zsarolásra, és kábítószer-kereskedelemre. Egyúttal aggodalmát fejezte ki a bitcoin spekulatív jellege miatt is.   

A miniszter leszögezte: a pénzügyminisztérium ugyan szívesen lát a pénzügyi rendszer hatékonyságát javító "felelősségteljes újításokat", ám - mint fogalmazott - "a tárca célja a pénzügyi rendszer integritásának megőrzése". Ezt nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte. Hozzáfűzte: "az én felelősségem a pénzünk védelme, és nagyon komolyan veszem a dollár tartalékvaluta szerepét".    

David Marcus, a Facebook egyik vezetője - aki a libra-terv vezetője - kedden jelenik meg egy szenátusi bizottság előtt, hogy beszámoljon cége nagy vitát és berzenkedést kiváltó virtuális pénzzel kapcsolatos terveiről. Amerikai sajtóértesülések szerint a Facebook addig nem indítja meg a Libra forgalmát, amíg nem kapja meg a szükséges hatósági jóváhagyást, és Marcus a keddi szenátusi meghallgatáson szintén ezt az álláspontot képviseli majd.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 385 megtekintés

Videó: 47 966 410 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887418

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh