Donald Trump amerikai elnök rendelettel hétfőn este zároltatta a venezuelai kormány minden vagyonát. 

"Úgy döntöttem, hogy mivel Nicolás Maduro törvénytelen rezsimje továbbra is visszaél a hatalmával, Venezuela kormányának minden vagyonát zároltatom" - írta Trump a közleményben, amelyet levél kíséretében megküldött a képviselőház demokrata párti elnökének, Nancy Pelosinak is.        

Az elnöki rendelet értelmében a venezuelai kormányzat javait, értékpapírjait - egyszóval vagyonát - nem lehet az országból "átutalni, kivinni, visszahívni vagy bármiféle módon manipulálni".        

Közleményében Donald Trump azzal vádolta a Maduro-kormányt, hogy "emberi jogi visszaéléseket követ el, önkényesen tartóztat le és vet börtönbe venezuelai állampolgárokat, korlátozza a sajtószabadságot, és folyamatosan megkísérli aláásni Juan Guaidó ideiglenes elnököt és a demokratikusan megválasztott venezuelai nemzetgyűlést".   

Guaidó az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, és januárban Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát. Az Egyesült Államok mellett több ország őt ismeri el a dél-amerikai állam átmeneti vezetőjeként.   

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn egy limai konferencián Iránhoz, Szíriához és Észak-Koreához  hasonló "latorállamnak" minősítette Venezuelát, és  felszólította  Oroszországot, hogy  ne támogassa  Madurót.    

Bolton úgy vélte: Maduro rendszere a végét járja, és a venezuelai elnök csupán azért bocsátkozik tárgyalásokba az ellenzékkel, hogy időt nyerjen. Leszögezte, hogy Trump hétfőn aláírt elnöki rendeletével az amerikai kormányzat - mivel nemcsak zárolta a caracasi kormány minden vagyonát, hanem megtiltotta külföldi állampolgároknak is, hogy bárminemű pénzügyi tranzakciót hajtsanak végre Caracassal - "biztosítja, hogy Maduro rendszere kifogyjon a fenntartásához szükséges pénzügyi forrásokból".    

Hozzáfűzte: Washington meghozta a megfelelő intézkedéseket annak érdekében is, hogy a venezuelai nép továbbra is hozzáférhessen a segélyekhez.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 989 megtekintés

Videó: 47 971 693 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887863

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh