Szombaton megkezdődik a legrégebbi franciaországi atomerőmű fokozatos bezárása a kelet-franciaországi Fessenheimben.

A francia-német-svájci hármas határ közelében fekvő településen a 900 megawattos teljesítményű ikerblokkokban 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Az egyes reaktort szombat hajnalban, a kettest pedig június 30-án állítják le végleg a kormány szerdán megjelent rendelete szerint. Az erőmű teljes bezárása 2040-ben várható.    

"Az egyes blokk bezárása az első lépés Franciaország energetikai stratégiájában" - közölte Edouard Philippe miniszterelnök.    

A fessenheimi atomerőmű az elmúlt több mint négy évtizedben számos politikai vita, tüntetés és a nukleáris energiát ellenzők éhségsztrájkjainak a helyszíne volt. Miközben Fessenheimet övező három országban, Franciaországban, Németországban és Svájcban a környezetvédő csoportok a nukleáris energia veszélyeinek jelképévé tették az erőművet, mások elhibázottnak tartják a lemondást a karbonmentes nukleáris energiáról.        

Franciaországban mintegy 70 százalékos a nukleáris energia aránya a lakosság energiaellátásban, ami a legmagasabb a világon, és az ország energiafüggetlenségét 19 atomerőműben 58 reaktor biztosítja. A lakossági energiaellátásban a nukleáris energia arányának 50 százalékra kell csökkennie 2025-re a megújuló energiák arányának növelésével, ahogy azt a 2015-ben elfogadott törvény előírja.   

A tervek szerint 2035-ig további 12 reaktort állítanak le végleg, jóllehet egyik atomerőművet sem zárják be teljesen.    

A fessenheimi atomerőmű teljes leállítását követelő szervezetek többek között veszélyesnek tartják a nukleáris fűtőelemek szerintünk nem megfelelően lezárt pihentető medencében történő tárolását, miközben a helyi önkormányzati vezetők a munkahelyek bezárása miatt aggódnak.   

Élisabeth Borne környezetvédelmi miniszter szerdán mindenkit arról biztosított, hogy egyetlen munkahely sem szűnik meg a jelenleg 2 ezer embert foglalkoztató atomerőműben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 513 megtekintés

Videó: 47 968 418 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887551

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh