A holland parlament alsóháza a kormány által építeni tervezett két új atomerőművel kapcsolatos mihamarabbi döntésre szólította fel a holland Gazdasági Minisztériumot, az ország fosszilis tüzelőanyagoktól függésének csökkentése érdekében - közölte az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

A beszámoló szerint a holland parlament alsóháza, a Tweede Kamer, hétfőn arra szólította fel Rob Jetten holland gazdasági és éghajlatügyi minisztert, hogy a kormány gyorsítsa fel a hollandiai atomerőművek megépítését lehetővé tevő döntéshozatali folyamatot, mivel - véleményük szerint - az ukrajnai háború megmutatta, mennyire sérülékeny a fosszilis tüzelőanyagok ellátása.   

A holland parlament 150 tagú alsóházának többsége szerint elengedhetetlen, hogy Hollandia más energiaforrások után nézzen, illetve atomerőművek építésével egészítse ki az ország energia-szükségleteit.   

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a Mark Rutte miniszterelnök vezette negyedik, január elején hivatalba lépett kabinet programja szerint az országnak szüksége van atomenergiára a napenergia, a szél és a geotermikus energia kiegészítőjeként. A kabinet leszögezte azt is: megteszi a szükséges lépéseket két új atomerőmű építésére, a határidőkkel kapcsolatos részleteket azonban eddig nem közöltek.   

"Fel kell gyorsítanunk az energetikai átállást, hogy csökkentsük függőségünket Oroszországtól. Az atomenergia az egyik legfontosabb technológia, mely az energiaellátáshoz középtávon elengedhetetlen" - mondta Silvio Erkens, a Mark Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) parlamenti képviselője, aki hozzátette: Hollandiának mielőbb koalíciós megállapodásra kell jutnia a két új atomerőmű építésével kapcsolatban.   

A négypárti koalíciós kormány célkitűzése, hogy Hollandia 2050-re klímasemleges legyen. A holland klímatörvény alapján az országnak 2030-ra legalább 55 százalékos, 2035-re 70, 2040-re pedig 80 százalékos szén-dioxid-csökkentést kell elérnie. Hollandiában jelenleg az 1973 óta működő Borssele atomerőmű termel áramot. A 480 MW-os, egyblokkos erőmű eredetileg tervezett 40 éves működési idejét 2006-ban 20 évvel, 2033-ig meghosszabbították. Hollandia energia-ellátásában az atomenergia 1 százalékos arányt tesz ki.

Forrás: MTI / nltimes.nl

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 656 578 megtekintés

Videó: 48 861 723 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7017018

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh