Az elektromos hajtású személyautókra összpontosít, valamint jelentős mértékben bővíti és elektromosítja piacvezető haszongépjármű-kínálatát a Ford Motor amerikai autógyártó - tájékoztatta a Ford Magyarország az MTI-t szerdán.

A közlemény szerint a Ford elkötelezte magát amellett, hogy 2026 közepére európai személyautó-palettájának 100 százalékában megjelenik a nulla károsanyag-kibocsátásra képes, tisztán elektromos vagy plug-in hibrid hajtás, 2030-ra pedig a teljes kínálatban elérhető lesz a tisztán elektromos hajtás. Ezzel párhuzamosan 2024-re a Ford teljes európai haszongépjármű-kínálatában elérhetővé válik a tisztán elektromos vagy plug-in hibrid hajtás, és 2030-ra a márka haszongépjárműveinek várhatóan kétharmada tisztán elektromos vagy plug-in hibrid hajtással kel majd el.  

Az idő sürget, mivel egy sor ország, Japántól kezdve Nagy-Britanniáig, azt ígérte, hogy betiltja a benzin- és dízelmotoros autók értékesítését 2035-ig. Ilyen tilalmat tervez Kalifornia, az Egyesült Államok egyik legnagyobb autópiaca.    

A második legnagyobb amerikai autógyártó jelentős globális szintű beruházásra készül az elektromos hajtásláncok területén: 2025-ig minimum 22 milliárd dollárt fordít erre a célra, ami majdnem kétszerese annak az összegnek, amit a cég korábban az elektromos járművek fejlesztésére szánt.   

A szerdai bejelentés szerint a Ford egymilliárd dolláros beruházással korszerűsíti a Kölnben működő összeszerelő üzemét, amely a vállalat egyik legnagyobb európai gyártási központja. Ebben az üzemben készül 2023-tól a vállalat első európai gyártású, európai vásárlók számára tervezett, nagy sorozatban készülő, tisztán elektromos hajtású személyautója, és a cég máris tervbe vette egy második elektromos jármű ottani gyártását is.   

"Hosszú ideje az egyik legfontosabb döntésünk, hogy átalakítjuk az immár 90 éve németországi tevékenységünk központjaként szolgáló kölni üzemet. Ez a lépés világosan jelzi elkötelezettségünket Európa felé, és egy modern jövő felé, ahol növekedési stratégiánk középpontjában az elektromos járművek állnak" - jelentette ki Stuart Rowley, a Ford Európa elnöke.   

A Ford a tavalyi negyedik negyedévben újra nyereségessé vált Európában, miután az elmúlt két év során átalakította európai működését. E folyamatban központi szerepet játszott a szervezeti költségek egymilliárd dolláros csökkentése, az alulteljesítő piacok kiemelt kezelése, a célzottabb modellpaletta kialakítása, valamint a növekedés ösztönzése és a nyereségesség fokozását szolgáló partneri kapcsolatok.   

"Úgy véljük, idén is hasonlóan erős tempót diktálunk majd Európában, jó úton haladva abba az irányba, hogy elérjük a hat százalékos kamatfizetés és adózás előtti eredményt (EBIT), amit a Ford globális autóipari tevékenységeinek átalakítását szolgáló terv részeként határoztunk meg" - mondta Rowley.    

Tavaly a Ford már hatodik éve volt piacvezető az európai haszongépjármű piacon 15 százalékos részesedéssel. Az európai nyereségesség szempontjából kulcsfontosságú a márka haszongépjármű üzletágának növekedése; ezt szolgálják az új termékek és szolgáltatások, az együttműködés a járműátalakító partnerek kiterjedt hálózatával, a Ford és a Volkswagen stratégiai szövetsége, illetve a Ford Otosan vegyesvállalat révén megvalósuló költséghatékony járműfejlesztési és beszerzési folyamatok.    

A legnagyobb amerikai autógyártó, a General Motors (GM) januárban jelentette be, hogy 2035-re teljesen átáll az elektromos autók gyártására és csak megújuló energiát használ minden létesítményében. A vállalat 27 milliárd dollárt fordít a következő öt évben elektromos és önvezető járművek fejlesztésére. A GM azt tervezi, hogy az évtized közepére 30 teljesen elektromos modellt tud kínálni szerte a világban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 206 megtekintés

Videó: 48 322 925 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923825

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh