Brüsszel megkönnyítené az utazást az Európai Unión belül: azt javasolják, a járványhoz kötődő korlátozásokat ne az indulási helyhez, hanem az utazók védettségéhez kössék.

Az európai ügyek minisztereinek keddi ülése úgy döntött, lazítanának az Európai Unión belüli utazásokat továbbra is nehezítő korlátozásokon – jelentette be közös közleményében Sztella Kiriakídisz egészségügyi és Didier Reynders igazságügyi biztos.

Az omikron vírusvariáns terjedését megakadályozandó, az EU-tagállamok egy része az addig fennálló szabályokon felül további, az utazásokat nehezítő korlátozásokat vezetett be, és a miniszterek most – miután az omikron már szétterjedt Európában – azt sürgetik, hogy ezeket az extra intézkedéseket mindenütt szüntessék meg, és a közös szabályokat alkalmazzák.

A tagállamok megerősítették, hogy az érvényes EU digitális Covid-igazolvány birtoklása elvben elegendő kell, hogy legyen az utazáshoz a pandémia alatt – írta a közlemény.  

A tagállamokat ennek a gyors bevezetésére kérték.

A javasolt szabályok szerint a legutóbbi oltást követő kilenc hónapig bizonyítottnak tekintik a védettséget, a betegségből való kigyógyulást követően hat hónap ez az időszak, és aki egyiket sem tudja bizonyítani, attól az utazás előtt elvégzett, negatív eredményű tesztet kérhetnének.

A javaslat szerint az alacsony fertőzöttségű országokból érkezőktől még ezeket az igazolásokat sem kellene kérni, a nagyon fertőzött területekre viszont a tagállamoknak ellenjavallniuk kellene polgáraik beutazását. Amennyiben valamilyen okból - például egy új vírusvariáns terjedése miatt - egy tagállam mégis további korlátozásokat vezetne be egy másik tagállamból érkezőkre, erről gyorsan értesítenie kellene az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot.

Forrás: vg.hu / ec.europa.eu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 449 144 megtekintés

Videó: 43 726 792 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6210065

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh