Kiéleződött a harc Ázsia felosztásáért az Egyesült Államok és Kína között - állapította meg egy orosz szakértő a Kommerszant című moszkvai napilap szerdai számában megjelent cikkében.

Dmitrij Moszjakov, a térséggel foglalkozó orosz akadémiai kutatóközpont igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani kambodzsai ASEAN-csúcs az "igazság órájává válhat" a szervezet számára Washington és Peking Délkelet-Ázsiáért folyó küzdelmében.

Az ASEAN-t, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét 1967-ben alapították, mára tíz térségbeli állam tartozik hozzá: a Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnám, Laosz, Mianmar, Kambodzsa. Megfigyelői státussal Pápua Új-Guinea és Kelet-Timor rendelkezik.

Moszjakov úgy vélte, hogy első látásra az USA élvez vitathatatlan elsőbbséget ebben a harcban, mivel a térségben nő az igény "az idősebb testvér eljövetelére", aki megvédi az ASEAN-országokat a kínai expanziótól. Ezzel szemben Kína egy, ámde igen hatékony eszközzel rendelkezik: viharosan növekednek gazdasági kapcsolatai a régió országaival.

Kína és az ASEAN 2010-ben létrehozta a szabad-kereskedelmi övezetet (CAFTA), és azóta 300 milliárd dollárt tett ki a kereskedelmi forgalom közöttük. "Figyelembe véve, hogy a CAFTA hatalmas "jutalékokat fizet", Kínának elegendő eszköze van arra, hogy fékezze az ASEAN és Washington közeledését" - érvelt a szakértő. Szerinte azzal, hogy Moszkva kivár, és nem sieti el stratégiája kialakítását az ASEAN-nal kapcsolatosan, "másodrangú szereplővé válhat a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiójában".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 811 megtekintés

Videó: 48 287 495 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919553

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh