Az Egyesült Államok haditengerészete váratlanul víz alatti drónok flottájával együtt egy negyedik anyahajót is a Perzsa-öbölbe irányított, ami miatt sokan úgy gondolják, küszöbön áll a háború Iránnal.

A többtucat apró, legénység nélküli tengeralattjáró-szerű járművek telepítését a héten a Los Angeles Times is megerősítette névtelenséget kérő katonai vezetőkre hivatkozva. A SeaFox-ok öbölbe telepítésnek egyértelmű célja, hogy felfedezhessék és elpusztíthassák azokat az aknákat, amiket a perzsa állam a Hormuzi-szoros lezárásnak érdekében telepítene. Ez a fontos tengeri átjáró rendkívül nagy stratégiai jelentőséggel bír a közel-kelet felé és onnan irányuló tengeri forgalomban.

A Times szerint a 120 centi hosszú, kevesebb mint 50 kilós tengeralattjárók képesek akár 6 csomós sebességgel is haladni közel száz méteres mélységben. Darabja mintegy 100 ezer dollárba kerül, amiben benne foglaltatik a vízálló kamera és szonár rendszer. Az USA hirtelen nagy mennyiséget rendelt belőlük Németországtól még májusban, közvetlenül a közel-keleti parancsnok, James Mattis tengerészgyalogos tábornok utasítására. Már hetekkel ezelőtt jelezték, hogy a SeaFox-ok a régióba kerültek, de ezt csak most erősítették meg.

Az USA már az öböl térségébe irányította az Enterprise, a Dwight D. Eisenhower és az Abraham Lincoln szuper-hordozókat, ezekhez csatlakozik augusztusban a USS John C Stennis. Ellentétben ezekkel a behemótokkal, amiken több milliárd dollár értékű fegyverzet található a front legújabb játékosai láthatatlanok a földi egységek számára és a világ bármely részéből irányíthatóak.

“A hidegháborúban az aknamentesítés komoly hányadát képezte a haditengerészet munkájának, de ez irányú képességeink csökkentek” - mondta el Christopher Harmer az Institute for the Study of War vezető elemzője. “A SeaFox relatíve egyszerű rendszer, ami bármely aknakeresőre vagy más hajóra telepíthető”.

Harmer hozzáteszi, bár Iránnak megvan a lehetősége lezárni a szorost, az USA új tengeri játékszere biztosítja majd, hogy a blokád ne tartson sokáig. “Ha le akarják zárni a Hormuzi-szorost megtehetik, de csak egyetlen alaklommal” - mondta el a férfi.

A SeaFox flotta két hordozóhoz csatlakozik, amiken rengeteg F-22-es gép tartózkodik. Ezeket a hajókat az USA már elindította Irán irányába. Mikor az Egyesült Államok megerősítette katonai jelenlétét a Perzsa-öbölben az év elején, Leon Panetta Védelmi Miniszter azt nyilatkozta: “Azt akarjuk, hogy tudják, készek vagyunk megbirkózni bármivel és jobban járnak, ha diplomáciai úton próbálnak meg megegyezni velünk.”

Forrás: ma.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 154 megtekintés

Videó: 48 311 673 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922211

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh