Az amerikai New York és New Jersey államban pénteken - négy nappal a Sandy "szupervihar" elvonulás után - még mindig 3 millió fogyasztó várt az áramszolgáltatás helyreállítására, az üzemanyaghiány miatt voltak konfliktusok is a várakozók között a töltőállomásokon.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó levélben fenyegette meg az áramszolgáltatókat, hogy meghozza a "megfelelő intézkedéseket", ha nem tesznek eleget a New York-iakkal szemben fennálló kötelezettségeiknek. A retorziók magukban foglalhatják a cégek működési engedélyének visszavonását is. A szolgáltatók korábban az jelezték, hogy több helyen akár egy hétig vagy annál tovább is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása.

A connecticuti Bridgeportban a lakosok tojással dobálták meg a helyi áramszolgáltató, a United Illuminating embereit. A szerelők csak azután folytatták a helyreállítási munkálatokat, hogy rendőri biztosítást kaptak.

A kritikussá vált, komoly feszültséget, olykor ökölharcot kiváltó benzinhiány enyhítése érdekében az amerikai belbiztonsági minisztérium elrendelte az úgynevezett Jones-törvény alkalmazásának felfüggesztését, amely megtiltja, hogy amerikai kikötők között idegen tankerhajók szállítsák az üzemanyagot. A kivételes helyzet november 13-ig marad érvényben és a hajók rakományát 20-ig kell kiszivattyúzni.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője pénteken úgy fogalmazott, nincs bejelentenivalója azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat hozzányúl-e a stratégiai olajtartalékhoz.

Médiajelentések szerint a kilométeres sorokban álló autósok New York, New Jersey és Connecticut benzinkútjainál is összezörrentek. New York City Queens negyedében egy férfi fegyverrel fenyegetőzve próbált előbbre jutni.

Számos töltőállomáson fejadagban osztják a benzint, a kézi kannákba és az autótankokba való elosztást rendőrök felügyelik. Pénteken egyébként Long Islanden, ahol a töltőállomásoknak csak a 35 százaléka üzemel, a normál benzin gallonjának ára elérte a 6 dollárt (ez mintegy 350 forintos literenkénti benzinárat jelent), holott az a Sandy előtt kevesebb volt a 4 dollárnál.

Az egyik legsúlyosabb helyzet a New Yorkhoz tartozó Staten Islanden alakult ki, amelynek lakóit az áramszünet és a benzinhiány mellett élelmiszerhiány is sújtja. A metropolisz több peremkerületében zúgolódnak amiatt, hogy a szövetségi katasztrófaelhárítás (FEMA) és az Amerikai Vöröskereszt "elhanyagolja" őket.

New York polgármestere, Michael Bloomberg bírálatok kereszttüzébe került amiatt, hogy engedélyezte a New York-i maratonfutás megrendezését. A verseny vasárnap Staten Islandről indul, ahol legkevesebb 39-en haltak meg. A vihar-károsultak kifogásolják, hogy a város erőforrásait nem az ő megsegítésükre, hanem a sportrendezvényhez mozgósítják. Bloomberg, aki szerint a verseny New York életképességének jelképe lesz, pénteken vért adott, és másokat arra szólított fel, hogy kövessék példáját.

Az ellátási zavarok súlyos politikai nyomást gyakorolnak a vihar sújtotta térség polgármestereire, kormányzóira és magára Barack Obama elnökre is, akinek teljesítményéről négy nap múlva szavaznak az Egyesült Államokban. Az elnöknek a katasztrófaelhárításban játszott szerepét a többség eddig pozitívan értékelte.

A pénteki összesítés szerint a vihar következtében 170-en vesztették életüket, közülük 101-en az Egyesült Államokban.

Frissítés: Obama elrendelte, hogy a hadsereg osszon fűtőolajat

Barack Obama amerikai elnök pénteken elrendelte, hogy a védelmi minisztérium kezdjen fűtőolaj-osztásba a Sandy szupervihar által sújtott területeken.

A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint a szétosztandó készletek forrása az energiaügyi minisztérium északkeleti lakásfűtési tartaléka.

Az alacsony kéntartalmú fűtőolaj osztását azért rendelte el az elnök, hogy az északkeleti országrész bajba jutott településein enyhíteni lehessen a hiányt. Ennek oka az, hogy a vihar miatt a finomítóktól a csővezetékeken át az elosztórendszerig mindent megrongált.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

III. Volt Van Lesz Rockfesztivál - Komló 2021

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 45 098 107 megtekintés

Videó: 25 210 961 megtekintés

Látogatók

Összesen4944309

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh