Munkácsy Mihály mintegy hatvan művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában május 17-én - tudatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-vel.

A tárlatot szervező pécsi kulturális holding közleménye szerint a november 10-ig megtekinthető kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és mintegy 20 fotó. Mint írták, a Zsolnay Örökségkezelő a kiállítással tiszteleg a 175 éve született magyar festőóriás előtt.

A kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő kollekciójának része, amely a ZSÖK szerint a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis Munkácsy életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket. Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike, a művész pályaívét követve megjelennek a bibliai témájú művek, a szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek is - részletezték.   

A ZSÖK a tárlat külön színfoltjának nevezte a kiállításban a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek - köztük Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János - által készített művek csoportját. A tárlat további különlegessége, hogy három kép most először lesz látható - hangsúlyozta a ZSÖK arra is kitérve, hogy ezek közé tartozik Munkácsy Mihály Műteremben V. című képe, amely a festő "Műterem"-sorozatába illeszkedik.   

A kiállításon először lesz látható a Tanulmány az Éjszakai csavargók című képhez és Halmi Artúr Munkácsy Mihály Párizsi műtermében című alkotása is. Ugyancsak az m21-ben debütál hat, korábban soha ki nem állított rajz, köztük egy rendkívül korai kompozíciós vázlat, egy késői önarckép, Liszt Ferenc arcképe és vázlatok a Golgotához.   

A ZSÖK felidézte: Munkácsy Mihály (1844-1900) a legnagyobb társadalmi elismerést aratta a magyar festők között Magyarországon és külföldön; a francia Becsületrend parancsnoka volt, műtermében arisztokraták, uralkodóházak tagjai, korának legnevesebb művészei fordultak meg. A legismertebb magyar festő itthon, és az öt legismertebb magyar festők egyike a világban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 873 megtekintés

Videó: 47 968 029 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887506

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh