Núri al-Máliki iraki miniszterelnök képtelen egyben tartani az országát, ezért a szétesés megakadályozására az Egyesült Államoknak szövetségre kell lépnie Iránnal - jelentette ki vasárnap a CNN és a CBS televíziónak nyilatkozva Lindsey Graham republikánus párti szenátor.

Graham, aki a szenátus katonai bizottságának tagja, elismerte, hogy kelletlenül viszonyul egy Iránnal megkötendő partnerséghez, de emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok a második világháború idején Hitler ellen összefogott Sztálinnal. A politikus úgy vélekedett, hogy Washingtonnak mindent el kell követnie annak érdekében, hogy megakadályozza Bagdad elestét, akár Teheránnal is összefogva.

"Valószínűleg szükségünk lesz a támogatásukra Bagdad megtartása érdekében" - mondta.

Graham szenátor sürgette, hogy az amerikai haderő mérjen légi csapásokat az iraki főváros felé közeledő iszlamista szélsőségesre. Indítványozta, hogy Barack Obama elnök vonja be az iraki ügyek kezelésébe David Petraeust, aki Irakban és Afganisztánban is volt az ott harcoló amerikai csapatok parancsnoka, valamint Ryan Crockert, aki korábban Kabulban, Bagdadban és Iszlámábádban is nagykövetként képviselte az Egyesült Államokat.

A republikánus politikus szerint Máliki alkalmatlan tisztségére, le kellene mondania és átadnia helyét egy iraki egységkormánynak.

Lindsey Graham rámutatott, hogy az amerikai erők 2011 végén történt kivonulása vákuumot teremtett Irakban. A szenátor szerint az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elnevezésű, szélsőséges szunnita milícia célja az iraki központi kormány megdöntése.

Úgy vélekedett, hogy Irak síita többségű déli része ebben az esetben iráni kézre kerülne, az ILIÁ pedig Bagdadtól Kurdisztánon át Szíriáig kiterjeszthetné befolyását, a későbbiekben pedig bevonulna Libanonba és az Egyesült Államok legszorosabb szövetségi viszonyt ápoló arab országba, Jordániába is.

Graham szerint az ILIÁ Irakból és Szíriából támadást fog indítani az Egyesült Államok ellen.

"A nemzeti hírszerzésünk igazgatója és az FBI igazgatója szerint is onnan ered majd a következő szeptember 11." - fogalmazott a politikus.

"Úgy gondolom, hogy ez elkerülhetetlen. Azt tervezik, hogy a nálunk, itthon végrehajtott támadásokkal kiszorítanak bennünket a Közel-Keletről" - mondta Lindsey Graham szenátor.

Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottság republikánus elnöke a Fox News televíziós csatornának kijelentette, hogy most már késő hetekig-hónapokig tartó megbékélési tárgyalásokat folytatni Irakban, mert "egy al-Kaida-hadsereg" menetel Bagdad felé.

Rogers szerint az amerikai kormánynak meg kellene szerveznie a szomszédos arab államok közös fellépését, amelyet hírszerzési értesülésekkel, légi csapásokkal és más eszközökkel kellene támogatnia. Ő is úgy vélekedett, hogy az ILIÁ nemcsak a régió számára jelent veszélyforrást, de a szélsőséges szervezet szíriai és iraki hátországából Európát és Amerikát is fenyegetheti.

Barack Obama amerikai elnök pénteki nyilatkozatában kizárta, hogy csapatokat küldjön Irakba, és a Máliki megsegítésére végrehajtandó esetleges légi- vagy dróncsapásokat is attól tette függővé, hogy a kormányfő megkísérli-e áthidalni a síiták és a szunniták közötti, általa csak elmélyített ellentéteket.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 100 349 megtekintés

Videó: 48 325 219 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6924064

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh