A régészek attól tartanak, hogy az Akropolisz felújításához tervezett drámai strukturális változtatások csak az idegenforgalom növelését szolgálják.

A The Art Newspaper cikke szerint a görög kulturális minisztérium arra hivatkozik, hogy a felújítással csak "a korábbi helytelen beavatkozásokat számolják fel", ám a projekt ellenzői úgy vélik, hogy a változtatások szembe mennek a műkincsek megóvásának nemzetközi irányelveivel.  

Az Akropolisz nyugati bejáratánál tervezett nagyszabású átépítési munkálatokat görög régészek és a szakma külföldi képviselői is ellenezték. A terv elvetését nyílt levélben kérték neves szakemberek.  

Az Akropolisz az UNESCO világörökség része és Görögország leglátogatottabb régészeti helyszíne, a Görög Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban több mint hárommillió látogatót fogadott. A helyszínen folyamatos és rendszeres restaurálási és ásatási projektek folynak a 19. század óta.  

A legújabb változtatási tervek azt a célt szolgálják, hogy a turisták könnyebben meg tudják közelíteni a régészeti helyszínt és gördülékenyebbé váljon a forgalom.  

A terveket február elején fogadta el a Központi Régészeti Tanács, majd ezt követően a kormány bejelentette, hogy ősszel átfogó tudományos vizsgálatot végeznek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 799 megtekintés

Videó: 47 971 409 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887832

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh