Ankara és Washington nem tud megegyezni az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónok kiadásáról, akit a török vezetés a július 15-i katonai puccskísérlet kitervelésével vádol - mondta Binali Yildirim török miniszterelnök szombaton Ankarában újságíróknak.

Mindamellett a kormányfő úgy fogalmazott, hogy az utóbbi időben Washington álláspontjában török szempontból javulás érzékelhető. Ezzel egyebek között a Joseph Dunford amerikai vezérkari főnökkel folytatott augusztus eleji ankarai tárgyalására utalt. A kormányfő bejelentette: Joe Biden amerikai alelnök augusztus 24-én, John Kerry amerikai külügyminiszter pedig októberben látogat Törökországba.

"Gülen kiadatása az Egyesült Államokkal való kapcsolataink fejlesztésének fő eleme, ahol nincs helye alkudozásnak. Ezen áll vagy bukik Törökország Amerika-ellenessége is" - jelentette ki a miniszterelnök.

Binali Yildirim arról is beszélt, hogy az incidenst követő nyomozások keretében eddig összesen 81 ezer 494 embert függesztettek fel vagy menesztettek munkaköréből annak gyanújával, hogy kapcsolatban állnak a Gülen-hálózattal, amely a kormány szerint a jelenlegi hatalom megdöntésére törekszik. A "párhuzamos államnak" is nevezett mozgalom magja mintegy 50 ezer tagból áll, és külön kommunikációs csatornát használ - mondta a török kormányfő.

Ezzel párhuzamosan - a CNN Türk török hírtelevízió közlése szerint - az isztambuli főügyészség levelet küldött az Egyesült Államoknak, amelyben arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy tartóztassák le Gülent.

Gülen következetesen visszautasítja érintettségét. Pénteken nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta a puccskísérlet kivizsgálására és kijelentette: kész hazatérni Törökországba, ha az ellene felhozott vádak akár egytizede is igaznak bizonyul, és ha bűnösnek találják, vállalja az ezért járó büntetést. Egyúttal úgy vélekedett, a török igazságszolgáltatási rendszert az ankarai kormány már ellenőrzése alá vonta.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken bejelentette, az amerikai igazságügyi minisztérium egy szakértői küldöttsége szintén látogatást tesz Törökországban augusztus 23-24-én.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 201 407 megtekintés

Videó: 38 452 991 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5889933

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh