Első ízben hajtott végre sikeres leszállást egy vadászgép Kína első anyahajóján, a Liaoningen - jelentette az állami média vasárnap reggel.

A kínai tervezésű és gyártású, fedélzeti leszállásra alkalmas J-15 típusú vadászgépet szeptember 25-én kapta meg a kínai hadsereg, s azóta több sikeres tesztet hajtottak végre vele és a Liaoninggel - tájékoztatott a légvédelem.

A harci gép többféle - hajók ellen bevethető - rakétával, levegő-levegő és levegő-föld rakétákkal, valamint nagy-pontosságú irányított rakétákkal szerelhető fel. A szakértők szerint képességeit tekintve az orosz Szu-33-assal, vagy az amerikai F-18-as vadászgéppel hasonlítható össze.

Kína első repülőgép-hordozójának vázát Ukrajnától vették. Hadrendbe állítása óta legénysége több mint száz kísérleti gyakorlatot hajtottak végre vele.

A Liaoning repülőgép-hordozót a kínai hadsereg tesztelésre és kiképzésre kívánja használni. Katonai vezetők részéről korábban többször is elhangzott, hogy az ország több saját hajó építésére készül.

A Mirror kínai nyelvű hongkongi lap decemberi számából előzetesen kiszivárgott információk szerint Kína jövőre elkészül első saját építésű anyahajójával, amelynek hadrendbe állítása 2015-2016 között várható, de időközben belekezdenek a második hajó építésébe is.

A lap szerint Kína 2030-ra a világ egyik legfejlettebb, első osztályú haditengerészetével fog rendelkezni. Úgy vélik, hogy 2020 előtt elkészül az ország első atommeghajtású repülőgép-hordozója is.

A világon a legtöbb repülőgép-hordozóval, szám szerint 11-gyel az Egyesült Államok rendelkezik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 739 725 megtekintés

Videó: 48 946 547 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030829

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh