Az iráni Forradalmi Gárda újabb amerikai drónt fogott el az iráni légtérben. Ez az elmúlt egy év során már a harmadik eset, így nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az Egyesült Államok „technikai fölénye” már nem is annyira valóságos, mint ahogy azt a nyugati média megpróbálja beállítani. Ali Fadavi, a forradalmi gárda ezredese az iráni állami médiát tájékoztatta az újabb esetről.

Fadavi elmondása szerint a ScanEagle típusú drón folyamatos megfigyelést végzett a Perzsa-öböl légterében és már napok óta figyelemmel kísérték a tevékenységét, de arról nem adott pontosabb információt, mikor történt a drón elfogása (napokkal, hetekkel ezelőtt is történhetett). Elmondása szerint az amerikai drón belépett az iráni légtérbe, ezért a forradalmi gárda légvédelme átvette felette az irányítást.

Az Egyesült Államok technikai fölénye a Közel-Keleten elenyészni látszik, ez már a 2011-es év végén is megmutatkozott. Akkor a Forradalmi Gárda először vette át az irányítást a CIA egy kémrepülőgépe felett, a drónt sérülés nélkül földre kényszerítették. Az RQ-170 Sentinel étékes információkat szolgáltatott Irán számára, ami lehetővé tette a perzsa állam számára a saját drónok fejlesztését. A Pentagon akkor hallgatott, majd tagadta a történteket, és a fővonalú média azzal foglalkozott, vajon Irán tényleg földre kényszerítette-e a drónt, vagy az erről szóló információk csak egyszerű propagandafogás. Majd alig egy hónapja a Pentagon bejelentette, hogy Irán lelőtt egy Predator típusú drónt a „nemzetközi légtérben”. Az iráni közlemény szerint a drón belépett az iráni légtérbe, ezért lőtte le a légvédelem.

Az egy hónapja lelőtt drón egy fegyverzettel is felszerelt robotrepülőgép volt, azonban a most lelőtt gép csak egyszerű felderítő, melyet az amerikai haditengerészet a térségben jelen lévő hajóiról napi rendszerességgel indít. Ennek ellenére a felderítő elfogása értékes információkat szolgáltat Irán számára, és ez az eset is bizonyítja, hogy az Egyesült Államok technikai fölénye megszűnik olyan területeken, melyet az amerikai hadvezetés fejletlen országoknak nevez.

Forrás: hidfo.net

A PressTV híradása az esetről: Kattintson ide...

Az Irániak feltörték az elfogott drónon talált adathordozókat

Iráni szakértők kijelentették, hogy kivették az elfogott amerikai drónon talált adatokat; a ScanEagle pilótanélküli repülőszerkezet feltehetően az amerikai haderőkhöz tartozik, jelenti a Press TV iráni TV-csatorna.

Az Iszlám Forradalom Őrei Hadtest képviselője figyelmeztetett, hogy szükség esetén több információt is közölhetnek a drónról, és megerősítette, hogy amerikai ScanEagle-ről van szó.

A Boeing ScanEagle drón elfogásáról szóló hír december 4-én jelent meg. Az amerikai Haditengerészeti Erők parancsnoksága viszont tagadta a drón elvesztését.

Irán keresetet nyújt be az USA ellen a nemzetközi bírósághoz

Irán nemzetközi bíróságon perli be az Egyesült Államokat az ország légterének megsértéséért – jelentette be az iráni külügyminiszter, Ali Akbar Szalehi.

A bizonyíték az amerikai ScanEagle drón, amelyet a Perzsa-öböl felett vadásztak le. Washington azonban ezt tagadja.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 695 megtekintés

Videó: 47 972 690 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887917

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh