Meredeken, egyszerre négy fokozattal a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre süllyesztette az euróövezeti tag Görögország hosszú futamú államadós-besorolását szerdán a Fitch Ratings, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy nincs új EU/IMF-segélyprogram Görögország számára.

A legnagyobb európai hitelminősítő az eddigi "B plusz" szintről rontotta a most megadott "CCC"-re a hazai és a külső adósságpiacokon kibocsátott hosszú lejáratú görög szuverén adósság kockázati osztályzatát. A cég a szerdán Londonban bejelentett leminősítés során kihagyta a köztes "B", "B mínusz" és "CCC plusz" besorolási fokozatokat.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül most már mindegyik a "CCC/Caa" sávban tartja nyilván Görögországot, amelynek szuverén adósbesorolásai a legrosszabbak az egész világon.

A Moody's Investors Service a múlt hónap elején süllyesztette ugyancsak agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a "Caa1" - a másik két nagy cég módszertanában "CCC plusz"-nak megfelelő - szintre Görögország államadósi besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos a kockázata Görögország törlesztés képtelenné válásának.

Néhány nappal később a Standard & Poor's szintén egyszerre három fokozattal "CCC" szintre - a Moody's görög osztályzatánál egy fokkal mélyebbre, a Fitch által szerdán adott új osztályzattal azonos szintre - rontotta Görögország hosszú távú államadós-besorolását.

A Fitch Ratings a szerdai leminősítéshez fűzött londoni elemzésében kiemelte: a "CCC" osztályzat azt tükrözi, hogy nincs új, teljes mértékben finanszírozott és hiteles EU/IMF-program Görögország megsegítésére, emellett növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a magánszektorbeli kötvénybefektetőknek milyen szerepük lenne bármely jövőbeni finanszírozási csomag összeállításában.

A nemzetközi hitelminősítők már korábban jelezték, hogy - legalábbis szelektív - nem törlesztővé válásnak tartanának minden olyan kísérletet, amely annak kikényszerítésére irányulna, hogy a bajba jutott euróövezeti országok kisegítésében a magánszektorbeli kötvénybefektetők is vegyenek részt, veszteségeket vállalva.

A Moody's Investors Service éppen e hét elején adott ki Londonban új figyelmeztetést erről, közölve, hogy ezt a növekvő kockázatot tükrözte Portugália múlt héten bejelentett leminősítése is.

A Moody's múlt kedden - szintén igen agresszív, egyszerre négyfokozatú leminősítéssel - megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Portugáliától, az addigi "Baa1"-es szintről "Ba2"-re süllyesztve a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát.

A szerdai görög leminősítéshez fűzött elemzésében a Fitch az indokok között említette, hogy jóllehet az július 11-12-ei EU-szakminiszteri értekezleten "szóba kerültek" egy új, több évre szóló kiigazítási program fő paraméterei, azonban nem derültek ki részletek arról, hogy mennyi új pénz áll majd rendelkezésre és milyen feltételekkel, sem arról, hogy a magánszektorbeli hitelezőkre milyen szerep hárulna.

A Fitch Ratings felidézi, hogy az EU-bizottság új becslése szerint Görögországnak 2014 közepéig 172 milliárd euró bruttó költségvetési finanszírozásra lesz szüksége, vagyis a cég szerint ez azt jelenti, hogy jelentősen ki kell bővíteni az EU/IMF-támogatást az eddig megítélt 110 milliárd eurós csomagon felül.

A Fitch elemzése szerint a "CCC" besorolás "jelentős hitelkockázatot" jelez, és egyben tükrözi, hogy "valós lehetőség" Görögország törlesztés képtelenné válása. A hitelminősítő leszögezi, hogy a magánszektorbeli hitelezők bevonása "besorolási szempontból törlesztésképtelenségi eseménynek" bizonyulhat.

Jelenleg három olyan euróövezeti tagország van, amelyekre befektetési szint alatti, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - államadós-kockázati besorolásokat tartanak érvényben a hitelminősítők. Görögország mellett a másik két ilyen valutauniós állam Portugália és Írország, jóllehet ez utóbbiak osztályzatai így is sokkal jobbak Görögországéinál.

A Moody's kedden késő este, az európai piacok zárása után jelentette be Londonban, hogy az addigi "Baa3"-ról - vagyis a még befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó széléről - egy fokozattal a már "bóvli" sávban lévő "Ba1"-re süllyesztette az ír kormánykötvény-adósság osztályzatát.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 827 672 megtekintés

Videó: 28 915 714 megtekintés

Látogatók

Összesen5236326

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh