Alaptalannak és felelőtlennek nevezte a kínai hackertámadások amerikai vádját szerdán a kínai külügyi és védelmi tárca, s az egyoldalú vádaskodás helyett nemzetközi együttműködést szorgalmaztak.

A kibertámadások elleni összefogást sürgette "egymás bírálata" helyett Hung Lej a külügyminisztériumban, s "felelőtlennek, valamint szakmaiatlannak" nevezte a kritikát, amely "nem segíti a probléma megoldását".

A Mandiant amerikai információbiztonsági cég egy kedden közzétett jelentése szerint az amerikai cégek és kormányhivatalok elleni hackertámadások mögött - valószínűsíthetően - a kínai hadsereg titkos sanghaji egysége áll.

Hung - csakúgy, mint a korábbi hasonló vádak esetén - ismét azt hangoztatta, hogy Peking ellenzi a hackertámadásokat, s törvényei, jogszabályai vannak ezek tiltására, illetve büntetésére.

Megismételte, hogy Kína maga is hackertámadások áldozata, s ezek forrása nagyrészt az Egyesült Államok. Úgy vélte, "a nemzetközi problémára megoldást csak a kölcsönös bizalomra és tiszteletre alapozott együttműködés kínálhat".

A kínai védelmi minisztérium szóvivője kategorikusan cáfolta, hogy Peking valaha is támogatott volna hackertevékenységet, s úgy vélte, a hadsereget ért vád sem tényszerűen, sem jogi alapokon nem állja meg a helyét. Megjegyezte: "Kína nem mutogat ujjal" az Egyesült Államokra ugyanazon az alapon, amelyen Kínát vádolják.

Keng Jan-seng szerint képtelenség a számítógépek IP-címei alapján támadásokat azonosítani, másrészt nemzetközi szinten egyelőre az sem tisztázott fogalom, hogy mi is nevezhető kibertámadásnak. Szerinte "rutin kibertevékenységet" nem jogszerű kémkedésnek beállítani.

A médiában közvetített egyoldalú vádak nem segítik a probléma megoldását, csak aláássák az eddigi együttműködést - húzta alá Keng.

Csin Can-zsung a pekingi Népi Egyetem amerikai tanulmányokkal foglalkozó kutatója szerint a hackertámadások vádját Washington valójában azért hozza fel, hogy olyan terepet találjon, amelyen Kína fölébe kerekedhet.

"Az Egyesült Államok hagyományos fölénye kopik, az általa kijátszható kártyák száma egyre fogy" - jegyezte meg a kutató, aki még azt is feltételezte, hogy a katonai kiadások csökkentése közepette az amerikai lobbistáknak "szükségük van" az újabb fenyegetések felkutatására.

Mindazonáltal elismerte, hogy az amerikai kormányra az üzleti élet részéről is nagy nyomás nehezedhet, a vállalatok ugyanis attól tartanak, hogy értékes technológiáikat "Kína ellophatja tőlük".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 898 806 megtekintés

Videó: 49 070 745 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055318

Jelenleg az oldalon

26
Online

Interreg CE1013 REFREsh