Az Egyesült Államok és Japán megbeszéléseket kezdett hadműveleti tervek kidolgozásáról arra az esetre, ha fegyveres konfliktus törne ki a Japán és Kína által egyaránt saját területének tartott kelet-kínai-tengeri szigetek miatt - közölte a tokiói sajtó csütörtökön.

A Nihon Keidzai Simbun japán üzleti lap értesülései szerint Japán és az Egyesült Államok egy esetleges válsághelyzetre való felkészülésről egyeztet, amelyet amerikai források a két szövetséges közti "átlagos" megbeszélésnek neveztek.

Samuel Locklear, az ázsiai-csendes-óceáni régió amerikai csapatainak parancsnoka és Ivaszaki Sigeru, a japán önvédelmi erők vezérkari főnöke csütörtökön és pénteken Hawaii szigetén folytat megbeszéléseket a kérdésben.

A tárgyalásokat a kelet-kínai-tengeri Szenkaku (kínaiul Tiaojü) szigetcsoport feletti japán-kínai területi vita tette szükségessé. A Tokió fennhatósága alá tartozó terület közelében tavaly szeptember óta folyamatosak a kínai járőrözések, egyes amerikai szakértők szerint Peking a japán parti őrség zaklatására és kifárasztására, ezáltal pedig a terület megszerzésére törekszik.

Ugyanakkor a csütörtöki sajtóhírekre reagálva mind amerikai, mind japán források hangsúlyozták, hogy a két ország nem akarja növelni a Kínával szembeni feszültségeket, és a Tokió és Peking közötti vita békés rendezésére törekszik.

Kína ugyanakkor a japán lap által közölt információk napvilágra kerülését követően ismét megerősítette, hogy "rendíthetetlen" hadserege eltökéltsége az ország szuverenitásának megvédése iránt, egyben pedig a szigetvita kapcsán "külső nyomásra" panaszkodott az Egyesült Államok részéről.

Washington hivatalosan nem foglal állást a Szenkaku-szigetek szuverenitását illetően, de elismeri a terület feletti japán igazgatást. Az Egyesült Államok korábban azt is jelezte, hogy a terület az amerikai-japán védelmi szerződés hatálya alá esik, így annak megtámadása esetén fegyveres segítséget fog nyújtani a szigetországnak.

A Peking és Tokió közötti, több mint négy évtizedes szigetvita gyors és békés rendezése szakértők szerint igen valószínűtlen, többek között azért is, mert a közelmúltban mindkét országban a korábbinál nacionalistább vezetés jutott hatalomra. Ugyanakkor hasonlóan kicsi az esélye egy fegyveres konfliktusnak a világ második és harmadik legnagyobb gazdasága között.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 650 290 megtekintés

Videó: 48 851 580 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7014747

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh