Csak abban az esetben tanácsos lelőni észak-koreai rakétákat, ha azok az Egyesült Államokat vagy a térségbeli szövetségeseit fenyegetik - jelentette ki keddi szenátusi meghallgatásán az amerikai fegyveres erők csendes-óceáni parancsnoka.

"Ezt nem javasolnám" - válaszolta Samuel Locklear tengernagy, amikor a szenátus védelmi bizottságában azt kérdezték tőle, hogy vajon minden Észak-Koreában felbocsátott rakéta lelövését támogatja-e.

Az amerikai katonai vezető hangsúlyozta: nyilvánvalóan javasolná az észak-koreai rakéták "elfogását", ha az az Egyesült Államok vagy a szövetségeseinek védelmében történne. Locklear tengernagy kijelentette, hogy a rakéták röppályája gyorsan kiszámítható.

Rámutatott ugyanakkor, hogy Észak-Koreának a nukleáris fegyver- és a stratégia ballisztikus rakétaprogramjai "nyilvánvaló és közvetlen" fenyegetést jelentenek az Egyesült Államokra és térségbeli szövetségeseire. A tengernagy szerint az amerikai és a szövetséges készen állnak egy, a kommunista országból kiinduló esetleges csapás elhárítására.

Locklear rámutatott, hogy Észak-Korea új és fiatal vezetője a múlt évet hatalmának konszolidációjára használta fel. Szavai szerint Kim rezsimje harci egységeinek nagy részét a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet mellett állomásoztatja, ami fenyegetést jelent az amerikai és dél-koreai katonák és civil alkalmazottak számára. A tengernagy nem zárta ki a további észak-koreai provokációk lehetőségét.

Carl Levin, a szenátus védelmi bizottságának elnöke a meghallgatáson kijelentette, hogy az észak-koreai rezsim fenyegetései "úgy tűnik, meghaladják a képességeit". Ezeknek bevetése a szenátor szerint nagyon valószínűtlen, mert az "teljes mértékben szemben állna a rezsim elsődleges céljával, a túléléssel". Ugyanakkor rámutatott, hogy az észak-koreai szavak és lépések nem maradnak következmények nélkül.

Levin megkérdőjelezte az Obama-kormánynak azt a döntését, hogy az észak-koreai retorika közepette elhalasztja egy interkontinentális ballisztikus rakéta kísérleti felbocsátását. Locklear viszont kijelentette, hogy egyetért azzal, mert az Egyesült Államok az elmúlt napokban meghozott egyéb intézkedéseivel értésre adta, hogy kész és képes megvédeni magát és szövetségeseit.

Levin szóba hozta, hogy Barack Obama a közelmúltban eszmecserét folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel Észak-Koreáról. Locklear elmondta, hogy a témáról ő is beszélt kínai katonai vezetőkkel.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4319962

Jelenleg az oldalon

3
Online