A venezuelai elnökválasztás győztese Nicolás Maduro lett, aki a szavazatok 50,66%-át szerezte meg, ez pedig elegendő ahhoz, hogy az ország elnöke lehessen. Venezuela új elnökének már gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnök, a kínai elnök és a latin-amerikai országok vezetői. Az ellenzék jelöltje, Henrique Capriles nem ismeri el a választásokat és a szavazatok újraszámlálását követeli.

A Nicolás Madurot támogatók ujjonganak: az eredmények kihirdetése után Caracas utcáin üdvrivalgás tört ki, az elnöki palota előtti tér pedig, ahol Maduro beszédet mondott, teljesen megtelt.

Maduro legfőbb ellenfele, Henrique Capriles, a szavazatok 49,07%-át szerezte meg, ugyanakkor szerinte Maduro elveszítette a választásokat. Az ellenzék a szavazatok újraszámlálását követeli – jelentette az Oroszország Hangja caracasi tudósítója, Viktor Szuhov:

Az ellenzék a szavazatok egyesével történő újraszámlálását követeli. Ez az, amit Capriles mondott. Amíg ez nem történik meg, nem ismerik el a választás eredményét. Capriles Madurot a szavazatok 99,12%-os feldolgozottságánál engedte el 234 935 szavazattal.

A venezuelai Választási Bizottság elnöke, Vincente Diaz bejelentette, hogy támogatja a szavazatok újraszámlálását, hogy ne maradjon semmi kétség a választási eredményt illetően.

Ugyanakkor, ahogyan a szakértők megjegyezték, az ellenzéknek még a szavazat számlálás után sincs semmi esélye a győzelemre. Az a helyzet, hogy Venezuelában egy elektromos szavazórendszer van érvényben – mondja a Latin-Amerika újság főszerkesztője, Vlagyimir Travkin:

Nincs semmi ok arra, hogy kétségbe vonjuk a választási eredményt. Emlékezzünk vissza, hogy John Carter volt amerikai elnök a legutóbbi választások kapcsán, amelyen Hugo Chávez nyert, megjegyezte, hogy Venezuelában a világ legtökéletesebb választási rendszere van érvényben. Ez pedig azt jelenti, hogy amit Maduro kapott, azt törvényes úton kapta. Meg kell várni a külföldön élő venezuelaiak szavazatit. Ez esetleg megváltoztathatja a különbség mértékét, de aligha befolyásolja annak eredményét.

Nicolas Maduro nem tiltakozik, a szavaztok újraszámlálása ellen. „Támogatjuk. Mi békét akarunk és nem erőszakot” – jelentette ki az újonnan megválasztott venezuelai elnök.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 717 340 megtekintés

Videó: 48 928 722 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027781

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh