Japán katonai erővel fog reagálni, ha egy külföldi tengeralattjáró jogsértő módon behatol a parti vizeire - közölte Sindzó Abe kormányfő kedden, miután napvilágra került, hogy egy nappal korábban egy azonosítatlan külföldi tengeralattjáró megközelített egy Tokió ellenőrzése alatt álló, de vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetcsoportot.

"Ez súlyos tett. Ha egy tengeralattjáró a víz alatt behatol parti vizeinkre, kénytelenek leszünk haditengerészeti akciót végrehajtani" - fogalmazott Abe a parlamentben. Ez megfigyelők szerint azt jelenti, hogy a japán hadsereg megtámadná a határsértő járművet.

A nyilatkozat egy hétfői incidenshez köthető, amikor egy tengeralattjáró a víz alatt haladva megközelítette a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert kelet-kínai-tengeri szigetcsoport 12 tengeri mérföldes határát, amelyen belül a nemzetközi tengerjog szerint már a szárazföldet birtokló állam területe van. A szigetek Tokió ellenőrzése alatt állnak, de Peking is magáénak tartja azokat, és folyamatos járőrözést folytat a környéken.

Tokió nem közölte, hogy a tengeralattjáró melyik ország hadseregéhez tartozott, de sajtóhírek szerint kínai volt. Erre utal, hogy annak feltűnésekor három kínai járőrhajó tartózkodott a közelben.

A nemzetközi jog szerint a parti vizeken a tengeralattjárók csak a felszínen, lobogójuk feltüntetésével közlekedhetnek, akkor is csak békés céllal.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 937 megtekintés

Videó: 48 287 693 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919575

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh