Az Európai Madármegfigyelő Napok hazai koordinátora, a Magyar Madártani Egyesület (MME) országszerte 17 megyében és Budapesten összesen 54 helyszínen várja a madárbarátokat szervezett programokkal a hétvégén.

Az október első hétvégéjére meghirdetett kezdeményezés még 1993-ban indult, az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így már két kontinensen gyűjtik az adatokat az őszi madárvonulásról. A szemléletformáló, figyelemfelhívó akció során tavaly 35 országban csaknem 30 ezer résztvevő több mint 4 millió madarat figyelt meg - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.  

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy az akció során a különböző szervezett programok mellett egyénileg, otthon is meg lehet figyelni a madarakat a hétvégén, ehhez az egyesület honlapján elérhető elektronikus űrlapot kell kitölteni (mme.hu) és vasárnap 16 óráig elküldeni. A természetvédő egyesület honlapján megtalálható a részletes programlista is.  

Hozzátette: a figyelemfelhívó akciót azért ilyenkor rendezik, mert ekkor zajlik az északi féltekén az őszi madárvonulás dandárja.  

Baranya megye

Október 3. 7.00-15.00
1. helyszín: Csertő-Halastó (találkozó a halastó gátjánál).
Terepi kirándulás – madármegfigyelés.
Koordinátor: Vincze Etelka (20/497-8950)
2. helyszín: Sumony-Halastavak (Madárvonulás-kutató Állomás).
Terepi kirándulás – madármegfigyelés – madárgyűrűzési bemutató.
Koordinátor: Bank László (20/334-4608)

Október 4. 7.00-15.00
Sumony-Halastavak (Madárvonulás-kutató Állomás).
Terepi kirándulás – madármegfigyelés – madárgyűrűzési bemutató.
Koordinátor: Bank László (20/334-4608)

A különböző programokat általában vizes, bokros élőhelyeken tartják, ahol túrákkal, bemutató madárgyűrűzéssel várják az érdeklődőket a szakemberek - mondta Orbán Zoltán, aki kiemelte azt is, hogy az Európai Madármegfigyelő Napok játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első öt között szokott szerepelni, tavaly mindhárom kategóriában dobogósak lettünk - közölte a szóvivő.

Forrás: MTI / Magyar Madártani Egyesület

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 638 382 megtekintés

Videó: 33 632 771 megtekintés

Látogatók

Összesen5587650

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh