Martin Selmayr "puccsszerű" főtitkári kinevezése miatt bírálta az Európai Bizottságot szerdán megszavazott határozatában az Európai Parlament (EP), az elfogadott kompromisszumos szövegben azonban nem szólítottak fel a döntés visszavonására.

A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott dokumentumban a képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy az Európai Bizottság olyan módon folytatta le az új főtitkár kinevezésére irányuló eljárást, amely "általános felháborodást váltott ki és csorbította valamennyi európai uniós intézmény hitelességét".   

A Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogászt, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök volt kabinetfőnökét február végén választották meg a nyilvánosság számára teljesen váratlanul. Az egyesek által "buldózerként" jellemzett, Juncker jobbkezének tartott Selmayr így a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül mindenképp kulcspozícióban marad a bizottságban.   

Mint a határozatban írták, ugyan lett volna rá lehetőség, hogy szabályszerű eljárással, az álláshely meghirdetésével nevezzék ki az előző főtitkár utódját, arról Juncker, a bizottság két tagja, valamint a korábbi és az új főtitkár kivételével senki nem tudott előre, a kinevezési javaslat a brüsszeli testület összes többi tagját is váratlanul érte.   

Az EP leszögezte: "a kinevezés puccshoz hasonló intézkedésként is felfogható, amely feszegette a jogszabályok kereteit, sőt akár túl is lépte azokat".   

A képviselők hangsúlyozták, tisztában vannak vele, hogy az ilyen döntések visszavonása "a jogi korlátok miatt általánosságban nem lehetséges", azonban az eljárás "újraértékelésére", illetve a vezető tisztviselők kinevezésére vonatkozó közigazgatási eljárás felülvizsgálatára kérték az Európai Bizottságot.   

Bennfentes források szerint minden EP-frakció megosztott volt az ügyben, néhányan például úgy akarták elérni Selmayr lemondását, hogy közlik, ennek hiányában nem fogja elfogadni a parlament a jövő évi költségvetést, végül azonban erre a kompromisszumra jutottak a képviselőcsoportok.   

A határozatra reagálva Günther Oettinger emberi erőforrásokért is felelős uniós biztos megismételte a korábbi álláspontját, amely szerint a kinevezés a szabályok betűjének és szellemének teljes körű betartásával történt, nem sértették meg a régóta követett gyakorlatot.   

Kiemelte, az állásfoglalás helyesen állapítja meg, hogy a határozat nem visszavonható, és ezt nem is teszik, illetve rámutatott, hogy "valamennyi uniós intézmény önállósággal rendelkezik a saját szervezetével és személyzeti politikájával kapcsolatos ügyekben".   

A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával. Feladata a bizottság és az alá tartozó főigazgatóságok zavartalan, gördülékeny munkájának biztosítása.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 419 megtekintés

Videó: 47 973 695 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887998

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh