A macedón kormány kihirdette a rendkívüli állapotot az ország déli és északi határsávjában a balkáni államba érkező migránstömegek miatt - jelentették be Szkopjéban csütörtökön.

A szkopjei sajtó beszámolói szerint a macedón rendőrség a macedón-görög határszakaszon járőrözik, ahol megpróbálják megakadályozni a migránsokat abban, hogy bejussanak az országba. A tudósítások szerint legalább háromezer migráns rekedt a határsávban, mert nem sikerült átjutniuk Macedóniába. A napokban újabb, jelentős mértékű migránshullámra számítanak, a görög szigetekről (Kószról, Kálimnoszról, Leroszról és Leszboszról) ugyanis több ezren indultak útnak a szárazföld felé.

Ivo Kotevszki rendőrségi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a déli határon, illetve az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon az egyre nagyobb a nyomás, ezért hatékonyabbá kell tenni a határvédelmet. Hozzátette, hogy a déli határszakaszon hamarosan a katonaságot is bevetik, ezzel növekedhet az ott lakók biztonságérzete, és azok számára is hatékonyabb segítséget tudnak majd nyújtani, akik menedéket kérnének az országban.

Nikola Gruevszki macedón kormányfő a rendkívüli állapot kihirdetésével kapcsolatban elmondta: a rendelkezéstől a helyzet javulását várja a kormány. A migránskérdés kezelése nemcsak Macedónia, hanem Európa feladata is - mondta a miniszterelnök a Vesti.mk hírportál beszámolója szerint. Hozzátette, hogy országának nincs kapacitása arra, hogy ellássa és segítse a naponta az országba érkező mintegy kétezer migránst. Hamarosan tovább nő a számuk, napi 3-4 ezerre - fűzte hozzá. Rámutatott arra, hogy körülbelül 350 fő szállítására alkalmas vasúti kocsikban akár 650-en is utaznak, ami veszélyes is.

Ezzel egy időben több ezer migráns tartóztatta fel a Szalonikiből Szkopjéba tartó, személy- és teherszállításra használt vonatokat.

Ezt a vasútvonalat használja a legtöbb migráns arra, hogy Görögországból Macedóniába, majd onnan Szerbiába jusson. A legtöbben azért választják a vasutat, mert a vonatjegyek jelentősen olcsóbbak a buszjegyeknél vagy a taxisok fuvardíjainál.

A macedón-görög határ melletti Gyevgyelija városkában naponta több mint ezren próbálnak meg feljutni a szerelvényekre, az utóbbi napokban többször is összeütközések voltak a migránsok között, a helyekért folytatott tusakodásban többen is megsérültek. Mivel kevés a vasúti vagon, Szkopje a szomszédos országoktól kért segítséget, eddig azonban egyik kormány sem válaszolt.

Csak az utóbbi egy hónapban majdnem 39 ezer migránst regisztráltak Macedóniában, többségük Szíriából indult útnak. A hivatalos adatok szerint mintegy kétezer migráns lépi át minden nap a görög-macedón határt, ahonnan Szerbiába, majd Magyarország és más európai uniós országok felé folytatják útjukat. A migránsok igyekeznek minél hamarabb átjutni a schengeni határon, még azt megelőzően, hogy elkészülne a határzár a magyar-szerb határszakaszon.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 680 221 megtekintés

Videó: 28 779 745 megtekintés

Látogatók

Összesen5224545

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh