Csaknem 200 év után először költenek halászsasok a dél-angliai Dorsetben.

Az állatvédők fészekkameráival élőben követhető, ahogy a tojó költi a tojását, melynek helyét titokban tartják - számolt be róla a The Guardian keddi online kiadása.   

A ragadozó madár egykor egész Nyugat-Európában elterjedt volt, de az emberi tevékenység és az élőhelyek zsugorodása miatt az 1800-as évek elejére több helyen kihalt.   

Régebben fészkeikből kilopták a tojásokat, a madarakat preparálás céljából kilőtték. Dél-Európában ma is gyakran lőnek rájuk sportból.   

2007 óta két szervezet, a Roy Dennis Alapítvány és a Birds of Poole Harbour szakemberei Skóciából próbálnak felnőtt példányokat átköltöztetni Dél-Angliába. Skóciában a vadvédelmi programok sikerének eredményeként már halászsasok százai élnek.   

"Hét év kemény munkájának jutalma, hogy  a halászsaspár most Poole kikötőjében tojást rakott. Az ilyen projektek mindig hosszú távúak, de csodálatos érzés, amikor látjuk, hogy a madaraink mérföldkőhöz érkeztek, a CJ7 jelű tojó első tojását költi" - magyarázta Paul Morton, a Birds of Poole Harbour munkatársa.   

"Friss szülőpárként még sok a tanulnivalójuk, és nem biztos, hogy a fióka kikel, azonban amit most látunk, az nagyon biztató, és május vége felé reményeink szerint láthatjuk, ahogy a kis madaraikat etetik" - tette hozzá.   

A szakemberek abban reménykednek, hogy a pár a jövő héten még két tojással lepi meg őket, majd a 35-40 napos kotlási időszak után május végén kikelhetnek a halászsasfiókák.   

Azért Poole kikötőjét választották a projekt helyszínéül, mert a halban gazdag tengervíz jó táplálékforrása a ragadozó madaraknak.   

A madárpár múlt ősszel Nyugat-Afrikába repült, és a Birds of Poole Harbour csapatának hét hónapot kellett várni a visszatérésükre. Az afrikai út nem veszélytelen, az időjárás viszontagságai mellett az orvvadászok is fenyegetik a halászsasokat. Április elején azonban megérkezett a pár, és le is telepedtek, hogy szaporodjanak.

Forrás: MTI / theguardian.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 181 360 megtekintés

Videó: 47 308 888 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6751834

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh