Iráni kérésre a libanoni síita Hezbollah hétezer katonát küld Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmának megvédésére - írta az izraeli Maariv című napilap pénteken arab médiajelentésekre hivatkozva.

Haszan Naszrallah, a libanoni Hezbollah radikális síita párt vezetője egy hónappal ezelőtt Teheránban találkozott Szajed Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfőbb vezetőjével, aki arra utasította, hogy minden katonai erejével szálljon szembe a szíriai felkelőkkel, és akadályozza meg a szíriai elnök hatalmának megdöntését.

Az ar-Raj című kuvaiti lap szerint az utasítás meglepte Naszrallahot, de vallási parancsként elfogadta azt - állítja a lap. A Hezbollah feladata a kormány-hű csapatok támogatása mellett a felkelők utánpótlási útvonalainak elzárása.

Az al-Hajat című Londonban megjelenő arab újság egy magas rangú iráni személyiségre hivatkozva azt közölte, hogy a Hezbollah szabad kezet kapott a harcokban, sőt felhatalmazást a szíriai hadsereg egységeinek irányítására és lehetőséget egy Izrael elleni front nyitására a Golán–fennsíkon.

A teheráni megbeszélés óta számos jól képzett Hezbollah-egység harcol Aszad oldalán, amelyek rövid távon sikereket is elkönyvelhettek - írta a szíriai felkelőkkel szimpatizáló ar-Raj.

Forrás: MTI

Tafedim tea

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3451200

Jelenleg az oldalon

3
Online