Miután több hír is érkezett arról, hogy az angol rendőrség képtelen megfékezni az egyre több londoni kerületre és más városra átterjedő fosztogatásokat, a hatóságok a hadsereg bevetését és kijárási tilalom bevezetését esetleg szükségállapot elrendelését fontolgatják.

A BBC kétszer is hírt adott arról, hogy a hadsereg készen áll a bevetésre és, hogy a hatóságok bármilyen opciót lehetségesnek tartanak.

Theresa May, belügyminiszter is megerősítette, hogy a kormány a „hadsereg bevetését fontolgatja, hogy támogatást nyújtsanak a rendőrségnek.” A kijárási tilalom elrendelésének lehetőségét is tárgyalják.

„A rendőrség páncélozott járműveket is bevetett, hogy megtisztítsa az utcákat és véget vessen az elmúlt idők legkomolyabb lázongásának,” írja a Guardian.

„Az elmúlt évszázad során egyetlen alkalomról sem tudok, hogy Anglia területén kijárási tilalmat kellett volna elrendelni. Nem lenne egyszerű kivitelezni. Nem azt mondom, hogy ez a megoldás, de mindenesetre ezt az eshetőséget is meg kell vizsgálnunk,” nyilatkozta Diane Abbott, a munkáspárt egyik képviselője a BBC-nek.

A London szegényebb negyedeiben kitört lázongások mára több nagyvárosra is átterjedtek, köztük Bristolra, Nottinghamre és Manchesterre.

Semmi kétség nincs afelől, hogy a zavargók többsége egy tönkrement társadalom „terméke”, nihilista fiatalok, akiket cseppet sem érdekelnek a politikai sérelmek. Figyelmük középpontjában a kaotikus helyzet kihasználása áll, mellesleg pedig megragadják az alkalmat, hogy alaposan kitombolják magukat. Ez a viselkedés biztosítja azt, hogy a közvélemény bármilyen javasolt intézkedést feltétel nélkül elfogadjon majd, még akkor is, ha az történetesen a szükségállapot bevezetése lesz.

Ezek a fiatalok nem a rendszer ellen tüntető forradalmárok. Ha azok volnának, a Downing Street, a parlament vagy a Buckingham palota előtt tüntetnének, ehelyett azonban egyszerű magánemberek otthonait és boltjait gyújtják fel és műszaki cikkeket vagy minőségi ruhákat árusító üzletekben fosztogatnak.

Vasárnap, a zavargások kirobbanásakor, London Tottenham negyedében arra panaszkodtak a helybeliek, hogy „a rendőrség semmit nem tesz a zavargók megfékezésére, hagyva, hogy azt tegyenek, amit akarnak.” Szemtanuk szerint ez a tendencia három napon keresztül nem változott, amiből arra lehet következtetni, hogy a rendőrök parancsot kaphattak, hogy bizonyos esetekben ne lépjenek közbe és ne tartóztassák le a fosztogatókat.

A tüntetések és lázongások széleskörű elterjedéséről több cikkben is beszéltünk a múlt év során. Említettük, hogy a kemény megszorító intézkedések hatására a szegényebb rétegek az utcára fognak menni, hiszen nincs vesztenivalójuk, ha elveszítik a kormány által addig biztosított megszokott segélyeket.

Egy dologban biztosak lehetünk, a brit kormány teljes mértékben ki fogja használni a zavargások hatására kialakult hangulatot, hogy még keményebb kontrollt, még több megfigyelést és még totalitáriusabb rendőrállamot vezessen be. Ezeknek a zavargásoknak egyetlen eredménye lesz: az emberek méltányosnak fogják tartani a kormány intézkedéseit, legyenek azok bármilyen kemények vagy diktatórikusak. Az intézkedések megerősítése és alátámasztása érdekében a média pedig ontja magából a fosztogatásokról, gyújtogatásról és a kaotikus állapotokról készült felvételeket.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 716 149 megtekintés

Videó: 37 315 992 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5798571

Jelenleg az oldalon

19
Online

Interreg CE1013 REFREsh