Szabad-kereskedelmi tárgyalásokat kezd az Európai Unió az Egyesült Államokkal - közölte David Cameron brit miniszterelnök a nyolc vezető ipari hatalom (G8) észak-írországi csúcstalálkozójának első, hétfői munkanapján.

Cameron - aki Barack Obama amerikai elnökkel, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével közösen tartott sajtóértekezletén jelentette be a tárgyalások megkezdését - azt mondta, hogy az EU-amerikai szabad-kereskedelmi megállapodásnak sikeres tárgyalások esetén nagyobb hatása lesz a világgazdaságra, mint az összes jelenleg érvényes globális kereskedelmi egyezménynek együttvéve.

A brit kormányfő kijelentette: a transzatlanti szabad-kereskedelmi megállapodás évente 100 milliárd fontnak megfelelő - 118 milliárd euró - többletjövedelmet jelenthet majd az uniós gazdaságnak, 80 milliárd font - 125 milliárd dollár - pluszt az amerikai gazdaságnak, és 85 milliárd fonttal - 133 milliárd dollárral - gyarapíthatja a világgazdaság többi régióját.

Cameron szerint az amerikai-európai szabad-kereskedelmi megállapodás az egyetemes globális gazdaságtörténet legnagyobb értékű kétoldalú kereskedelmi egyezményének bizonyulhat. Hozzátette: olyan "trófeáról" van szó, amilyen nemzedékenként csak egyszer kínálkozik.

Barack Obama a sajtótájékoztatón közölte, hogy a szabad-kereskedelmi tárgyalások első fordulóját júliusban rendezik Washingtonban. Az amerikai elnök a tárgyalássorozat elkezdésének jelentőségét hangsúlyozandó kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az EU kétoldalú áru- és szolgáltatási kereskedelmének éves értéke hozzávetőleg ezermilliárd dollár, az egymás gazdaságaiban végrehajtott befektetések értéke négyezer milliárd dollár, és csak a kétoldalú kereskedelmi és befektetési forgalom 13 millió munkahelyet tart fenn az Atlanti-óceán mindkét oldalán.

Obama ugyanakkor - kimondatlan, de egyértelmű utalással az EU-amerikai szabad-kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban fenntartásokkal élő Franciaország álláspontjára, elsősorrban arra, hogy Párizs egyes szektorokat mentesítene a majdani egyezmény hatálya alól - kijelentette: nem szabad engedni "az ambíciók visszafogására irányuló kísértésnek", és nem szabad kitérni a keményebb vitákkal járó kérdések megoldása elől, csak azért, hogy létrejöjjön egy megállapodás.

Franciaország hírek szerint elsősorban az európai filmgyártást próbálja megvédeni az "amerikai kulturális inváziótól". Obama azonban a szabad-kereskedelmi tárgyalásokat bejelentő hétfői sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy a politikusoknak "a szűkös érdekeknél távolabbra kell tekinteniük, és a teljes képet kell maguk előtt látniuk".

Az EU és az Egyesült Államok a világgazdaság összesített GDP-értékének hozzávetőleg a felét, a világkereskedelem éves értékének mintegy harmadát adja.

Amerikai-európai szabad-kereskedelmi egyezmény - Barroso szerint a francia álláspont "reakciós"

"Reakciósnak" nevezte az amerikai-európai szabad-kereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban a kultúra mentességére vonatkozó francia álláspontot hétfőn José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A francia kulturális miniszter megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte Barroso nyilatkozatát.

Az Európai Bizottság elnöke az International Herald Tribune című párizsi angol nyelvű napilapban hétfőn megjelent interjúban élesen bírálta Franciaországot, amiért kivetette az audiovizuális szektort az amerikai-európai szabad-kereskedelmi egyezményről indítandó tárgyalásokon érvényes mandátumból.

"Ez egy globalizációellenes felfogásba illeszkedik, amelyet én teljesen reakciósnak tekintek" - fogalmazott az interjúban Barroso. Hozzátette: "egyesek baloldalinak mondják magukat, pedig a valóságban kulturálisan teljesen reakciósak".

"Nem akarom elhinni, hogy az Európai Bizottság elnöke ilyet mondott Franciaországról, vagy azokról a művészekről, akik megszólaltak az ügyben" - mondta Francois Hollande francia elnök a G8-országcsoport csúcsértekezletén Belfastban.

Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter szerint Barroso nyilatkozata "megdöbbentő és elfogadhatatlan". Párizsi sajtótájékoztatóján a tárcavezető úgy vélte, hogy az Európai Bizottság elnöke "támadást intézett mindazok ellen, akik támogatják a francia álláspontot", és "elszigetelődött az ultra-liberális felfogásával".

"Egyesek reakciósnak neveznek minket. Azoknak, akik reakciósnak nevezik Franciaországot, nem szabad elfelejteniük, hogy Franciaország nincs egyedül" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: "A mi álláspontunk nem védekező, nem konzervatív, és főleg nem reakciós, hanem határozottan modern. Folytatni fogjuk a harcot, nem szabad feladni".

Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Barroso nem Franciaországot bírálta, hanem "azokat, akik személyes támadásokat indítottak ellene, illetve gyakran erőszakos és alaptalan (vádakkal élnek) a Bizottság ellen".

Az Európai Unió kereskedelmi miniszterei pénteki luxembourgi tanácskozásukon megállapodtak az amerikai-európai szabad-kereskedelmi egyezményről indítandó tárgyalásokon érvényes mandátumról. Ebben a tárgyalások kezdeti szakaszában nem lesz benne az audiovizuális szektor (filmművészet, televízió, internet és a digitális tartalmak) Franciaország követelésének megfelelően. Párizs szerint a kultúrának sajátos mechanizmusokra van szüksége az alkotás változatosságának megőrzéséhez és közönsége növeléséhez, különben fennáll a homogenizáció veszélye, amely a kulturális szektor katasztrófájához vezetne.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 697 465 megtekintés

Videó: 44 045 374 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6238146

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh