Kétfrontos háborúra felkészítő, nagyszabású hadgyakorlatot tartott az izraeli hadsereg Észak-Izraelben, "a Golán-fennsík feszült helyzetének árnyékában" - írta a Maariv című izraeli napilap pénteken.

A hadgyakorlat idején a civil lakosság számára is érezhető volt a katonai erők mozgása mind a szárazföldön, mind a tengeren, mind a levegőben. Gyakorolták egyebek között a hajók ellen indított rakéták elleni védekezést (ilyen incidens a 2008-as, második libanoni háborúban is előfordult), tengeri ütközetet egy ellenséges hajórajjal és az izraeli partok védelmét.

Gyakorolták a légi, a tengeri és a szárazföldi egységek háborús körülmények között való együttműködését is.

A katonai manőverekre a sorkatonai szolgálatukat végzők mellett tartalékos erőket is mozgósítottak. Az elmúlt napokban az észak-izraeli égboltra minden éjjel több száz világító rakétát lőttek a légierő gépei.

A hadsereg illetékesei hangsúlyozták, hogy az éves tervekben kijelölt, előre eltervezett gyakorlatról volt szó. "Számos forgatókönyvre felkészülünk. Tavaly is végrehajtottunk egy hasonló hadgyakorlatot, tehát a jelenleginek nem feltétlenül van köze az utóbbi idők fejleményeihez" - nyilatkozott név nélkül egy katonai forrás.

Washington 175 millió dollárral csökkenti Izraelnek szánt katonai segélyét

Az Egyesült Államok 175 millió dollárral csökkenti eredetileg 3,1 milliárd dollárosra tervezett éves katonai segélyét Izraelnek - közölte a Maariv című izraeli napilap pénteken.

A cikk szerint Jeruzsálemben megkönnyebbüléssel reagáltak az elvonás mintegy 5 százalékos mértékére, mert arra számítottak, hogy az amerikai szövetségi költségvetési megszorítások részeként akár félmilliárd dollárral is csökkenthetik a segély összegét.

A döntés mindazonáltal hatással lesz az izraeli repülőgép-vásárlásokra, különösen az F-35-és vadászgépek vételére. Ezekből Izraelnek jelenleg 19 megvásárlására van szerződése 2016-os leszállítással. Az F-35-ösök ráadásul várhatóan drágulnak is, mivel a korábban tervezett 2500 helyett csak 1200-at gyártanak belőlük.

A megszorítás nyomán kevesebb közös amerikai-izraeli hadgyakorlatra számítanak. Emellett 21 millió dollárral csökkentik a Hec2 (Nyíl2) és Hec3 (Nyíl3) nevű, nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákra ígért 269 millió dolláros különleges segélyt, de a Vaskupola nevű - a rövidebb hatótávolságú rakétáktól védő - légelhárító rakétarendszerre 2013-re tervezett 211 millió dolláros rendkívüli támogatás nem szenved csorbát.

Ezekre a védelmi rendszerekre az amerikai képviselőház már 2014-re is megszavazott külön segélyeket, de a szenátus még nem döntött ebben a kérdésben.

Az amerikai közvéleménynek és a kormánynak elege van a közel-keleti háborúkból és várhatóan inkább belső ügyekre, valamint Délkelet-Ázsiára összpontosítanak a jövőben - írta a Maariv. A változáshoz a lap szerint hozzájárul a gazdasági válság és az energia-önellátási képesség javulása is, mert mindez csökkenti a térségben való katonai jelenlét szándékát.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 874 340 megtekintés

Videó: 49 055 035 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053395

Jelenleg az oldalon

137
Online

Interreg CE1013 REFREsh