Snowden a szökevény, miközben az Egyesült Államok kormánya az, amely megsértette az amerikai polgárok és a világ érdekeit. Washington pedig ahelyett, hogy bocsánatot kérne, erőfitogtatással igyekszik úrrá lenni a helyzeten - kommentálja az amerikai titkos adatgyűjtés kiszivárogtatójának menekülését a Global Times című, angol nyelvű, kínai napilap kedden.

"Nehezen felelősségre vonható, félelmetes hatalomként, az Egyesült Államok képes az +igazság+ fogalmát a saját érdekeinek megfelelősen eltorzítani" - fogalmaz a lap. Egyúttal viszont biztosra veszi, hogy a közvélemény az Egyesült Államok jogsértésére összpontosít, mintsem egy "magánszemély bekerítésére".

Washington szigorúan kézben tartja az internetet, ahol visszaél a hatalmával - véli a cikkíró, aki szerint a kormánnyal szoros kapcsolatban álló amerikai "internetbárókkal" együttműködve olyan helyzet állt elő, amelyben a világháló az amerikai érdekeket szolgálja. "Snowden megkongatta a vészharangot, és mi nem foghatjuk be a fülünket " - teszi hozzá.

A lap szerint Edward Snowden kiszivárogtatásai csupán a jéghegy csúcsát jelentik, s ha a jövőben "még több Snowden" jelenne meg, a világnak támogatnia kell őket, amennyire csak képes rá. Kínának átfogóan elemeznie kell az eset okait és hatásait, ellenkező esetben Kína lesz a "legnagyobb hal" Washington világhálójában (World Washington Web) - figyelmeztet a Global Times.

A hongkongi és a szárazföldi kínai média általánosságban az Egyesült Államokat elítélően ír a Snowden-ügyről, egyben értékeli, helyesnek tartja, ahogy Hongkong kezelte azt. A Zsenmin Zsipao központi pártlap például képmutatással vádolja az amerikai kormányt, amely "tolvajt kiált". Egyben jogosnak és védhetőnek tartja, hogy a kiszivárogtató békében elhagyhatta Hongkongot.

A China Daily című angol nyelvű napilapban egy szakértő "megdöbbentőnek" és "a várakozásokat felülmúlónak" nevezte a kínai internetes információk amerikai megfigyelésének mértékét, annak indítékait pedig nem tartotta a terrorelhárításhoz köthetőknek.

A Ta Kung Pao című Peking-barátnak minősített hongkongi lap "barbár és erőszakos" fellépésnek tartotta az amerikai kormány nyomását Snowden feladására. A Ven Vej Po című újság szerint pedig Hongkong kiválóan vizsgázott, s úgy vélte, Washington bocsánatkéréssel tartozik a szárazföldi és hongkongi számítógépek elleni "inváziója" miatt.

A szintén hongkongi South China Morning Post keddi online közvélemény-kutatásának kérdése, hogy "ön szerint az Egyesült Államok menedéket adna-e Snowdennek, ha kínai kiszivárogtató lenne, aki Peking titkait árulta volna el?" Helyi idő szerint kora délutánig a válaszadók 93,7 százaléka gondolta úgy, hogy: igen.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 776 599 megtekintés

Videó: 28 870 500 megtekintés

Látogatók

Összesen5232333

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh