Az adatvédelmi törvények megsértésével vádolják a keresőóriást a franciák és a spanyolok.

Törekvésük szerint egy közös uniós fellépés keretében kell rákényszeríteni a Google-t adatgyűjtési politikájának megváltoztatására. A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) közölte, hogy a Google megsértette a francia törvényeket, egyben három hónapos határidőt szabott neki, hogy változtasson a felhasználók adatainak kezelésén. Ellenkező esetre 150 ezer eurós büntetést helyezett kilátásba.

A spanyol adatvédelmi ügynökség (AEPD) közölte a Google-lal: 40 ezertől 300 ezer euróig terjedő bírsággal sújtja öt esetben a törvények súlyos megsértése miatt. Az indoklás szerint nem számolt el azzal, mit csinált a felhasználóktól begyűjtött adattömeggel, annak "aránytalanul nagy" részét valószínűleg feldolgozza, továbbá "meghatározatlan és igazolhatatlan" ideig tárolja azt, "ami illegális adatkezelést vonhat maga után".

A CNIL - amely vezető szerepet játszik az európai vizsgálatokban azóta, hogy a Google 2012 márciusában egyesítette különböző alkalmazásainak adatvédelmi szabályzatát - és az AEPD egyaránt közölte, hogy Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Hollandia is hasonló eljárásokat indíthat a világ első számú keresőmotorját üzemeltető multinacionális cég ellen. A Google-t ezek következtében összesen több millió eurós büntetéssel sújthatják. "Július végéig az (EU adatvédelmi) részlege összehangolt intézkedéseket fog hozni a Google-lal szemben" - mondta Isabelle Falque-Pierrotin, a CNIL elnöke.

A cég tavaly egységesítette addigi mintegy 60 különböző adatvédelmi szabályzatát, és hozzálátott, hogy egyesítse felhasználóinak összes adatát, keletkezzenek azok akár a YouTube videómegosztó portálon, akár a Gmail levelező programban, vagy a Google+ közösségi hálón. A Google nem hagyott választási lehetőséget felhasználóinak. A nemzeti adatvédelmi intézmények Európában közös vizsgálatot kezdtek az ügyben, és idén februárig haladékot adtak a Google-nak arra, hogy maga javasoljon változtatásokat, a cég azonban semmit sem változtatott.

A Google közben több találkozót is folytatott a különböző adatvédelmi szervezetekkel, és mindvégig azzal érvelt, hogy egységesített adatvédelmi szabályzata a felhasználók számára könnyebben megérthető. A CNIL lépése jogi szakértők és illetékesek szerint próbaköve lesz annak, hogy képes-e Európa befolyásolni a nemzetközi internetes társaságok magatartását.

Forrás: techcorner.hu

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4823899

Jelenleg az oldalon

5
Online