Franciaország és Németország teljesen ellentétes álláspontot fogalmazott meg szerdán az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabad-kereskedelmi egyezmény tárgyalásainak megkezdésével kapcsolatban.

Franciaország az átmeneti felfüggesztést javasolja az amerikai hírszerző szervek titkos adatgyűjtésének gyanúja miatt - közölte szerdán Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő. Ezzel egy időben Steffen Seibert, Angela Merkel német kancellár szóvivője viszont bejelentette: Németország támogatja, hogy az Európai Bizottság előzetes terveinek megfelelően a tárgyalások július 8-án megkezdődjenek.

Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár délután Berlinben más uniós országok vezetővel egyeztetnek az európai fiatalok munkanélkülisége elleni uniós programról, s várhatóan a szabad-kereskedelmi tárgyalások megkezdése körüli nézeteltérés is szóba kerül majd.

"Nincs szó a szabad-kereskedelmi tárgyalások leállításáról, de szerintünk bölcsebb átmenetileg felfüggeszteni egy kéthetes időtartamra a viták elkerülése érdekében és azért, hogy addig a kért tájékoztatást megkapjuk" - mondta a francia szóvivő a kormányülést követően. Hozzátette, hogy Párizs még a héten egyeztet a témáról európai partnereivel.

A francia elnök már kedden "közös és összehangolt álláspontot" sürgetett az ügyben. "Muszáj, hogy az Európai Uniónak közös, összehangolt álláspontja legyen a követelésekkel kapcsolatban, amelyeket megfogalmazunk, és a magyarázatokkal kapcsolatban, amelyeket kérünk" - fogalmazott Hollande.

A kormányszóvivő szerdán kijelentette: "nagyon fontos, hogy a témáról összehangoltan és közös hangon szólaljanak meg" az európaiak, miután a kérdés "uniós és nem kizárólag nemzeti jellegű". Vallaud-Belkacem kiemelte, hogy a "megállapodás terve ugyanolyan fontos az Európai Uniónak, mint az Egyesült Államoknak", elsősorban "a növekedés beindításához". "De azt is megerősítem, hogy a tárgyalásnak nyugodt légkörben kell megkezdődnie, a két félnek bizalommal kell lennie egymáshoz" - tette hozzá.

A német kancellár szóvivője viszont teljesen más álláspontot fogalmazott meg Berlinben.

"Az (Európai) Bizottság július 8-án akarja elindítani a tárgyalásokat. És ezt a (német) kormány támogatja. Mi szeretnénk ezt a szabad-kereskedelmi megállapodást, és azt is szeretnénk, ha a tárgyalások azonnal elkezdődnének" - mondta Steffen Seibert. Kiemelte, hogy a párbeszéd során "Európa alkalmat fog találni arra, hogy az olyan, számunkra is nagyon fontos témákról is szó essen, mint az adatvédelem vagy a magánélet védelme".

"Egyébként az EU és az Egyesült Államok már korábban is tervezett felállítani egy közös szakértői csoportot. Meg kell vitatni ezeket a kérdéseket, például a titkosszolgálatok és működésük felügyeletét, és ez magába foglalja a magánélet védelmét és az adatvédelmet is" - mondta a német politikus.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 906 391 megtekintés

Videó: 49 075 754 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055815

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh