A Pentagon első ízben tette közzé a szíriai polgárháborúba való esetleges beavatkozás néhány variánsának részleteit. Ezeket az a levél tartalmazza, amelyet Martin Dempsey szenátor küldött a szenátusnak. Az amerikai vezérkari főnök közölte, hogy már valamennyi változatot ismertettek az elnökkel.

Ezek között van: fegyverszállítás a lázadóknak, csapásmérés levegőből a kormánycsapatokra, repüléstilalmi zóna Szíria felett, puffer-övezet létrehozása a szíriai-török és a szíriai-jordán határon. Végül amerikai kommandósok bevetése a vegyi fegyver megszerzésére.

A tábornok háromoldalas levele egyben válasz is John McCain republikánus szenátor fenyegetésére. A szíriai katonai intervenció fő híve kilátásba helyezte, hogy megakadályozza a tábornok újabb kinevezését a legnagyobb katonai tisztségre, amennyiben a közeli hetekben nem mutatják be az említett terveket.

Az amerikai tábornokok ritkán adnak politikai értékelést a Pentagon terveiről. Ez alkalommal azonban Dempsey eltért az íratlan szabálytól és kemény politikai kommentárokkal egészítette ki levelét. Olykor a katonai erő alkalmazása váratlan következményekkel járhat, a helyzet rosszabbra is fordulhat – jelentette ki Martin Dempsey .

Nehéz lesz elkerülni a beavatkozás kiszélesedését. Szándékunk ellenére megerősödhetnek a szélsőségesek, vagy előidézhető a vegyi fegyver alkalmazása, amit mi ellenőrzés alá akarunk venni.

Dempsy levelében sejteti, hogy a szíriai beavatkozás egyértelműen második Afganisztán vagy Irak lenne az Egyesült Államok számára. A Pentagon számításai szerint a Szíriára vonatkozó kiadások évi 500 millió dollártól akár havi egymilliárd dollárig is terjedhetnének. A Fehér Ház nem nagyon akarna ilyen kiadásokba belemenni, hiszen takarékoskodni próbál a költségvetési eszközökkel.

A szíriai ellenzék szeretné, ha az Egyesült Államok beavatkozna. A napokban New Yorkba érkezett Szalim Idrisz tábornok, a Szabad Szíriai Hadsereg parancsnoka. Elmondása szerint könnyű fegyverzetet és lőszereket a lázadók már augusztusban kaphatnak.

Ugyanakkor július 22-én Kadri Dzsamil szíriai miniszterelnök-helyettes és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai tárgyalásain ismét kiemelték, hogy a szíriai válságra nincs katonai megoldás.

Arról próbálunk meggyőzni mindenkit, hogy mielőbb fogadják el az orosz–amerikai kezdeményezést a nemzetközi konferencia feltételek nélküli összehívásáról. Sajnálatos módon azonban, a szíriai kormánytól eltérően, az ellenzék jelentős része, - beleértve a Szíriai Nemzeti Koalíciót is – nem mutat erre készséget - mondta Lavrov.

Egyelőre nem világos, kik vesznek részt a szíriai rendezés Genf-2-nek nevezett konferenciáján, és az sem, hogy mikor tartják meg a fórumot. Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az ellenzék két hete új vezetőséget választott, és meg kell várni, amíg kialakítja a tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 735 840 megtekintés

Videó: 48 943 100 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030253

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh