A Lehman Brothers csődje által elindított összeomlásnál is komolyabb bajok jöhetnek a hitelpiacokon tapasztalható jelek szerint.

Több nagy európai bank adósságának biztosítási összege soha nem látott magasságokba emelkedett. Az összeg az amerikai pénzügyi csoport három évvel ezelőtti összeomlásakor elindult pénzügyi válság során jegyzett összegeknél is magasabb.

A Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo és még számos bank kötvényeire szóló hitelkockázati swapok (CDS)* komoly figyelmeztető jeleket adtak múlt hét szerdán. A Royal Bank of Scotland hitelkockázati swapok 343,54 bázisponton cseréltek gazdát, ami azt jelenti, hogy 10 millió font értékű államilag támogatott kötvény csőd elleni éves biztosítási díja jelenleg 343,540 font (körülbelül 105 millió forint).

A Royal Bank of Scotland kötvények biztosítása jelenleg többe kerül, mint 2008 októberében, amikor az adófizetők pénzéből kimentették a bankot és itt is egyértelműen látszik a hitelbefektetői bizalom drámai gyengülése a bankok iránt.

Egy londoni bankvezető szerint „a probléma a likviditás hiányában rejlik, ez okozza bajt a bankoknál. Olyan, minta megint 2008 lenne.”

„Szerintem egy jelentős piaci sokk felé tartunk, ami úgy szeptember október tájékán érheti el a piacokat és komolyabb lesz, mint bármi, amit eddig láttunk,” mondta egy nagy európai bank tisztviselője.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

* CDS – Credit Default Swap – A hitelkockázat transzferálását lehetővé tevő származékos ügylet, amelyben a védelem vevője meghatározott időközönként, meghatározott összeget (swap spread) fizet a védelem eladójának, aki kezességet vállal az adós kötelezettségeire.

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4312924

Jelenleg az oldalon

16
Online