Az Európai Bizottság nagy aggodalommal figyeli az egyiptomi eseményeket, az összeütközés és az erőszak pedig nem a helyes út az ország politikai problémáinak megoldására - jelentette ki Peter Stano, a bizottság szomszédságpolitikai és bővítési szóvivője.

Stano megerősítette, hogy az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy Egyiptomban erős, demokratikus, minden társadalmi réteget magába foglaló politikai folyamat menjen végbe.

"Világos, hogy a hatóságok fel akarják számolni a tiltakozók táborait, a sebesültekről és halálesetekről szóló jelentések pedig rendkívül aggasztóak" - húzta alá a szóvivő.

"Az erőszak semmilyen megoldáshoz nem vezet, ezért minden felet erőteljesen maximális önmérsékletre szólítunk fel" - tette hozzá Stano.

Délután Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az összecsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak.

"Felszólítom a biztonsági erőket, hogy a lehető legnagyobb mértékben gyakoroljanak önmérsékletet, valamint minden egyiptomit arra kérek, hogy a helyzet súlyosbodásának elkerülése érdekében kerüljenek minden provokációt" - áll a főképviselő közleményében.

Ashton arra az álláspontra helyezkedik, hogy az ország demokratikus jövője attól függ, folytatódik-e a párbeszéd az érintett felek között a nézetkülönbségek leküzdése és a megbékélés érdekében. Ehhez szerinte működőképes, minden jogkörrel felruházott civil kormányra és működő demokratikus intézményrendszerre van szükség. A brit politikus szerint a továbblépéshez elengedhetetlen a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadságának biztosítása, valamint minden egyiptomi polgár személyes biztonságának szavatolása.

"Ezzel egyidejűleg minden félnek felelősséget kell vállalnia, hogy a tiltakozások békések maradjanak, és az izgatás, az erőszakra buzdítás véget érjen" - zárja közleményét Catherine Ashton

Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke határozottan elítélte az egyiptomi hatóságok fellépését, elfogadhatatlannak nevezve a haláleseteket.

"Felszólítom a jelenlegi kormányt: biztosítsa, hogy politikai nézeteitől függetlenül minden egyiptomi élhessen a békés tiltakozáshoz való jogával. A kormány felelőssége, hogy békés és igazságos megoldást találjon a jelenlegi válságra" - mutatott rá közleményében az EP elnöke.

Szűkszavú közleményben kommentálta a fejleményeket Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára. A mindössze négymondatos kommünikében a dán politikus mély aggodalmának ad hangot az Egyiptomban kialakult helyzet és a folytatódó vérontás miatt, és sajnálatát fejezi ki, hogy halálos áldozatok is vannak. Rasmussen rámutat, hogy Egyiptom fontos partner az észak-atlanti szövetség számára, majd minden felet felszólít, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, és tartózkodjanak az erőszaktól.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 669 096 megtekintés

Videó: 37 289 471 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5796357

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh