Harmincöt évi szabadságvesztésre ítélte szerdán a hadbíróság Bradley Manninget, aki a katonai hírszerzés elemzőjeként több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot és egyéb anyagot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

A marylandi Fort Meade-ben kihirdetett első fokú ítélet szerint Manninget, aki akár 90 évet is kaphatott volna, emellett őrvezetőből közlegénnyé fokozzák le és leszerelik. Denise Lind ezredes, katonai bíró a 25 éves katonát még júliusban 20 vádpontban - köztük a kémkedés elleni törvény hat rendbeli megsértésében - találta bűnösnek,de felmentette a legsúlyosabb vád, az ellenséggel való összejátszás alól.

A katonai ügyészség 60 évi, védője pedig legfeljebb 25 évi szabadságvesztés kiszabását kérte a vádlottra az Egyesült Államok eddigi legnagyobb iratállományt érintő titokkiszivárogtatási ügyében.

A WikiLeaks "stratégiai győzelemnek" minősítette a verdiktet, mert Manning büntetése egyharmadának, azaz de facto kevesebb mint kilenc évnek a letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhető lesz. A katona büntetésébe beleszámítják az általa eddig fogságban már eltöltött több mint három évet is.

Az ítélet automatikusan a katonai büntetőjogi fellebbviteli bíróság elé kerül majd.

Manning 2009-2010-ben adott át információkat a WikiLeaksnek, amely 2010 áprilisában kezdte el a kiszivárogtatást. A hírszerzési elemzéssel foglalkozó katonát 2010 májusában tartóztatták le Irakban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 127 megtekintés

Videó: 48 284 865 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919247

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh